Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Сербський патріарх помолився за мир, але не засудив агресію рф

    У Сербії хочуть показати велику «миротворчість» попри братерство із російським агресором. 2 червня у столиці Сербії пройшла хресна хода «Бєлград молиться за мир». Про це повідомляє пресслужба Сербської Патріархії.

    Цього року головною метою тих, хто зібрався на ходу, стала молитва про мир, проте Сербська Православна Церква проігнорувала причетність рф до вбивств в Україні. Щобільше, на самому сайті Сербської ПЦ про Україну, в якій точиться кровопролитна війна рф, немає жодного слова.

    Хресна хода, яку очолив патріарх Сербський Порфирій, пройшла від храму Вознесіння Господнього через центр міста до собору Святого Сави у Врачарі.

    У ході взяли військовослужбовці сербської армії та гвардії жандармерії, поліцейський оркестр, церковні хори, вихованці Свято-Саввівської духовної семінарії та працівники міських установ та служб.

    Священники пронесли містом мощі святої Параскеви Сербської та святого Стефана Лазаревича з їхніми іконами та чудотворну ікону Божої Матері «Троєручиця», подаровану ченцями афонського монастиря Хіландар.

    Окрасою хресної ходи стали наймолодші його учасники – діти з Косова, Метохії та Чорногорії, які спеціально приїхали до Белграду, щоб разом із Патріархом помолитися за мир.

    На площі перед храмом Святого Сави Патріарх Порфирій звершив молебень про мир і благоденство в молитовній присутності єпископа Ремезіанського Стефана, єпископа Топлицького (обраного Шабацького) Єрофея, єпископа Хвостанського (обраного Західноєвропейського Єпископа Єпископа Нектарію.

    У своїй проповіді Предстоятель Сербської Православної Церкви попросив городян молитися за мир у всьому світі, і особливо про мир в Україні.

    Хресна хода в сербській столиці традиційно проходить на свято Вознесіння Господнього, оскільки цього дня в 1405 році деспот Стефан Лазаревич оголосив Белград головним містом країни.

    Наступного тижня у Белграді планується візит міністра МЗС рф Сергея Лаврова. Також буде зустріч Лаврова і з патріархом Порфирієм. Порфирій практично єдиний предстоятель Церкви який після початку вторгнення зустрівся з високим представником окупантів і який все одно кличе українців у лоно своєї Церкви. Посольство рф організує теж святкування Дня росії, де буде присутнє духовенство Сербської Православної Церкви.

    Президент Сербії сказав що візит Лаврова ускладнюється, але все одно запланований. Сербія запровадила санкції проти Білорусі, але не Росії.

    Найсвіжіше

    Популярне