П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ МП розкололась: митрополит в Горлівці заявив, що не буде дотримуватись рішень Собору

    Митрополит «Горлівський і Слов’янський» Митрофан (Нікітін), який дистанційно брав участь у Соборі УПЦ МП 27 травня, висловив незгоду з його рішеннями, особливо у частині, що стосується припинення поминання московського патріарха Кіріла. Щобільше, митрополит УПЦ МП Митрофан натякнув, що ЗСУ нібито вбиває мирних жителів.

    Запис звернення митрополита УПЦ МП до віруючих єпархії опублікував проросійський канал Правблог, передає raskolam.net

    Нікітін зазначив, що 12 єпархій УПЦ МП, що перебувають у зоні бойових дій, брали участь в Соборі онлайн. Єрарх УПЦ МП сказав, що на Соборі «висловитися дали можливість усім. Більшість, як мені здалося, членів Собору, і особливо зі складу мирян і духовенства, висловлювалися за те, щоб зберегти той самий статус, який наша Церква мала».

    Митрофан натякнув, що ЗСУ нібито вбиває мирних жителів і він публікує імена їх на сайті єпархії, але не дорікав Онуфрію за це.

    «Я сказав, що війна в Україні не три місяці триває, а вже вісім років, – каже митрополит УПЦ МП. — Якщо хтось забув або погано пам’ятає, за ці вісім років наша єпархія має крім зруйнованих повністю храмів, які ми відновлюємо, убитих парафіян. У мене на сайті Горлівської єпархії написані імена дітей, які лише у Горлівці загинули. І ті хто з тих, хто тут живе, не сумнівається, від чиїх снарядів вони загинули. Але я ніколи не ставив питання, що ми не будемо поминати Блаженнішого [митрополита Онуфрія] тому що він там не висловив там щось Зеленському чи Порошенку, як ви зараз вимагаєте від патріарха [Московського Кіріла]. Це аргумент, якого наші люди не приймуть і з яким вони не погодяться, і ми на підставі цього аргументу не можемо ніякої недовіри патріарху [Кірілу] висловити, а якщо ми висловлюватимемо недовіру патріарху, то спочатку маємо висловити недовіру самі собі. З себе розпочати».

    Нагадаємо, єпархія УПЦ МП у Криму виступила проти рішень Собору УПЦ МП. Також у Донецькій і Луганській єпархії «УПЦ» МП не прийняли рішення Собору. Аналогічно вчинила Ровеньківська єпархія УПЦ МП.

    Варто зазначити, що 7 липня 2017 року митрополит Митрофан (Нікітін) під прапорами прапорів псевдореспубліки «ДНР» провів молебень за загиблими «ополченцами» та освятив їм пам’ятник в тимчасово окупованій терористами Горлівці.

    Найсвіжіше

    Популярне