Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Синод ПЦУ розчарований, що в УПЦ МП не знайшли слів для осуду російської агресії проти України

    Синод ПЦУ 31 травня прокоментував рішення Собору УПЦ МП від 27 травня. У ПЦУ розчаровані м’якою реакцією УПЦ МП на російську військову агресію. Також ПЦУ зазначила, що єрархи УПЦ МП лише висловили незгоду із позицією московського патріарха, який виправдовував вбивства українців і окупацію нашої землі.

    «Ми розчаровані тим, що зібрання 27 травня не знайшло достатньо належних слів для осуду російської агресії проти України та для підтримки боротьби українського війська і всього народу проти окупантів, не засудило позицію Російського патріарха Кирила, а лише «виразило незгоду», і не висловило йому вимог щодо зміни цієї позиції. Обрані в тексті постанов вирази є занадто короткими та м’якими у порівнянні з тією трагедією, яку переживає наш народ. Також не прозвучало жодного слова про осудження і відмежування від ідеології «русского міра» – єретичного етнофілетичного вчення і наріжного каменю у виправданні Росією війни проти України», – йдеться в заяві Синоду ПЦУ.

    У ПЦУ також висловили жаль з приводу рішення зібрання 27 травня про затвердження розкольницьких дій Московського патріархату.

    «…юрисдикцією УПЦ (МПвУ) було розірвано спілкування зі Вселенським Патріархатом, Олександрійським Патріархатом, Церквою Кіпру та Церквою Греції. Цим, як і формою поминання Предстоятелів за літургією, яку минулої неділі обрав митрополит Онуфрій, було де-факто підтверджено залежність від рішень і позиції Московського патріархату», – зазначили в ПЦУ.

    «…для остаточних висновків не достатньо обмеженої інформації та суперечливих заяв, як це є станом на сьогодні. Відтак ми чекаємо на конкретні добрі плоди рішень зборів 27 травня та підтримуємо всіх, хто сприятиме їхньому досягненню.

    Нагадаємо, Синод ПЦУ висловив радість з приводу згоди з боку УПЦ МП, щодо необхідності діалогу і зазначив, що поки немає підстав стверджувати, що УПЦ МП припинила бути складовою частиною РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне