Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Наразі нема підстав стверджувати, що УПЦ МП припинила бути складовою частиною РПЦ, – заява Синоду ПЦУ

    Православна Церква України вітає і підтримує всі зусилля, спрямовані на остаточне усунення влади Московського Патріархату над Церквою в Україні як неканонічної, нав’язаної силою та шкідливої для українського православ’я.

    Про це йдеться у Заяві Священного Синоду УПЦ (ПЦУ) за підсумками останніх подій в юрисдикції Московського Патріархату в Україні (УПЦ).

    У ПЦУ зазначають, що на підставі наявних в публічному доступі документів не можна стверджувати, що УПЦ МП припинила бути складовою частиною Російської Православної Церкви.

    Водночас Синод ПЦУ висловлює радість з приводу згоди з боку УПЦ МП щодо необхідності розпочати діалог між двома православними юрисдикціями в Україні.

    “З нашого боку ще раз засвідчуємо, що такий діалог повинен розпочатися без попередніх умов чи ультиматумів. Ми очікуємо на конкретні пропозиції іншої сторони щодо перших кроків у діалозі та на призначення відповідальних за ведення діалогу осіб”, – йдеться у документі.

    “Висловлюємо жаль з приводу рішення зібрання 27 травня затвердити всі попередні рішення, якими, слідуючи розкольницьким діям Московського Патріархату, юрисдикцією УПЦ (МПвУ) було розірвано спілкування зі Вселенським Патріархатом, Олександрійським Патріархатом, Церквою Кіпру та Церквою Греції. Цим, як і формою поминання Предстоятелів за Літургією, яку минулої неділі обрав Митрополит Онуфрій, було де-факто підтверджено залежність від рішень і позиції Московського Патріархату”, – зазначають в ПЦУ.

    Єрархи ПЦУ також “розчаровані” тим, що Собор УПЦМП не знайшов належних слів для осуду російської агресії проти України та позиції Російського Патріарха Кирила.

    “Обрані в тексті постанов вирази є занадто короткими та м’якими у порівнянні з тією трагедією, яку переживає наш народ. Також не прозвучало жодного слова про осудження і відмежування від ідеології «русского міра» – єретичного етнофілетичного вчення і наріжного каменю у виправданні Росією війни проти України”, – наголошують автори Заяви

    Найсвіжіше

    Популярне