П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Новинський до Онуфрія: «Це розкол! Чим ми тоді від Філарета відрізняємося?»

    На Соборі УПЦ МП 27 травня проросійський нардеп Вадім Новинський звинуватив митрополита Онуфрія в тому, що вони тепер не відрізняються від Філарета.

    Не дослівний діалог зі слів свідків події публікує LB.ua. Видання стверджує що суть передана.

    – Стоп. Це – як? Виходить, наші представники не їздитимуть до Москви? – раптом запитав диякон Вадим Новинський.

    – Ні, не їздитимуть, – спокійно відповів Онуфрій.

    – Так ми відділяємося?, – сказав Новінський

    – Вірно, відділяємося, – відповів Онуфрій.

    – Але ж це розкол! Чим ми тоді від Філарета відрізняємося?! У нас є грамота 1990 року, ми маємо діяти згідно неї, не виходити за межі. Ми ж самоврядна церква, – вигукнув Новинський.

    Видання зазначає, що було зачитування правок в Статут і голосування делегатів за кожну з них. Підготовкою правок займався особисто митрополит Онуфрій (Березовський). Він же їх зачитував і пропонував делегатам голосувати.

    За словами присутніх, зі Статуту УПЦ МП було вичищено абсолютно всі згадки про звʼязок з РПЦ. Але важливо дочекатися публікації оновленого тексту.

    Зокрема зі статуту УПЦ МП, забрали пункт про необхідність благословення новообраного митрополита Київського патріархом Московським (благословення – це не затвердження, поза тим). Також – пункт про участь українських єпископів у соборах РПЦ.

    Нагадаємо, Синод РПЦ висловив жаль через припинення поминання патріарха Кіріла в ряді єпархій УПЦ МП. Також у РПЦ заявили, що УПЦ МП від неї не відокремилася, а підтвердила статус наданий Москвою 30 років тому.

    Найсвіжіше

    Популярне