П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    ПЦУ закликала єрархів «УПЦ» МП розпочати офіційний діалог і визнати аномалією існування РПЦ в Україні

    Архієрейський Собор ПЦУ 24 травня звернувся до єрархів, духовенства та вірних в юрисдикції Московського патріархату в Україні.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на пресслужбу ПЦУ.

    За підсумком Архієрейський Собор прийняв такі рішення:

    • закликав «УПЦ» МП розпочати офіційний діалог без проголошення попередніх передумов
    • закликав «УПЦ» МП визнати рішення Вселенського Патріархату щодо прийняття духовенства УПЦ КП і УАПЦ в канонічному достоїнстві
    • закликав «УПЦ» МП відкликати рішення щодо розриву свого спілкування зі Вселенським Патріархатом.
    • закликав «УПЦ» МП послідувати Томосу про автокефалію і визнати існування РПЦ в Україні канонічною аномалією
    • Автокефальна Церква вже є і її неможливо «створювати заново», тому всі, хто бажають дотримуватися канонічного порядку, мають не шукати якоїсь альтернативи, але єднатися з нею. Вселенський патріархат не буде створювати в Україні якусь альтернативну юрисдикцію.
    • Архієрейський Собор ПЦУ закликав УПЦ МП підтримати притягнення Російського патріарха Кіріла до канонічної відповідальності та позбавлення його Патріаршого престолу за його підтримку війни і «благословення» російських окупантів

    Детальніше:

    «Закликаємо вас розпочати офіційний діалог без проголошення попередніх передумов. В час служіння блаженної пам’яті митрополита Володимира (Сабодана) між УПЦ МП з одного боку та УАПЦ і УПЦ КП з іншого існував діалог, хоча тоді не було ще Томосу та його плодів. Тепер ніщо, окрім суб’єктивного небажання зі сторони УПЦ МП, не може пояснити відсутність діалогу», – йдеться у зверненні.

    Також архієреї ПЦУ закликали «УПЦ» МП визнати рішення Вселенського Патріархату від жовтня 2018 р. у справі апеляцій з України щодо неканонічних рішень РПЦ. Цим рішенням єрархи та духовенство УПЦ КП і УАПЦ були визнані у канонічному достоїнстві. У ПЦУ нагадали, що подібне рішення нещодавно Вселенський Патріархат виніс щодо ієрархії Охридської Архієпископії у Північній Македонії. На основі цього рішення через спіслужіння відновилося євхаристійне спілкування Охридської Архієпископії та Сербського Патріархату, перерване 55 років тому, хоча питання юрисдикції залишаються предметом діалогу.

    Архієрейський Собор ПЦУ закликав УПЦ МП «відкликати рішення щодо розриву свого спілкування зі Вселенським Патріархатом та рядом Помісних Церков, а також за прикладом Сербського Патріархату послідувати рішенню Вселенського Патріархату щодо визнання канонічності ієрархії ПЦУ».

    «Вже не раз було засвідчено, що відсутність на даний час між нами згоди в питаннях юрисдикції не повинна створювати перешкод для співслужіння та єднання в Євхаристії», – зазначили архієреї ПЦУ.

    Також ПЦУ закликала духовенство «УПЦ» МП послідувати Томосу про автокефалію, в якому визначено, що всі єпархії, монастирі, парафії та інші православні церковні установи повинні бути в юрисдикції автокефальної Православної Церкви України.

    «Існування юрисдикції Московського патріархату в Україні, як і будь-який інший спосіб, який передбачає окреме від ПЦУ існування православних церковних структур в нашій державі – канонічна аномалія, порушення, яке раніше чи пізніше має бути виправлене», – підкреслили в Українській Церкві.

    Крім цього у ПЦУ нагадали, що всі архієреї Московського патріархату в Україні в 2018 р. були запрошені до участі в Об’єднавчому Соборі. На жаль, заклик Вселенського Патріарха прийняли лише два. Однак Собор відбувся, і тепер ті, хто бажає, можуть долучитися до його рішень та скористатися його добрими плодами. Якщо до 2018 р. в Україні не було єдиної та визнаної Вселенським Православ’ям автокефальної Помісної Української Православної Церкви, то тепер вона є, її неможливо «створювати заново», а слід виходити з того, що вже навіки закарбоване в історії.

    «Таку саму позицію має і Вселенський Патріархат. За цей час ми не раз обговорювали ці питання, і завжди чули у відповідь: Об’єднавчий Собор відбувся, Православна Церква України отримала Томос про автокефалію, тому всі, хто бажають дотримуватися канонічного порядку, мають не шукати якоїсь альтернативи, але єднатися з нею. Вселенський Патріархат не має наміру і не буде створювати на канонічній території ПЦУ якусь альтернативну юрисдикцію», – йдеться у зверненні ПЦУ.

    Архієрейський Собор закликав підтримати притягнення Російського патріарха Кіріла до канонічної відповідальності та позбавлення його Патріаршого престолу за поширення єретичного етнофілетичноговчення на основі ідеології «русского міра», надання «благословення» російським військам на війну в Україні, яка продовжує спричиняти руйнування та численні жертви, а також за провокування схизми в Церкві, зокрема через створення на канонічній території Александрійського Патріархату «єпархій РПЦ».

    «Сподіваємося, що ви почуєте наші заклики, не декларативно, але реально відокремитеся від неканонічної влади Російського патріарха, послідуєте рішенням Вселенського Патріарха та об’єднаєтеся з нами у розбудові Помісної УПЦ. Нехай Бог благословить вас мудрістю та надихає на вірні рішення!», – підсумували в заяві Архієрейського Собору ПЦУ.

     

    Найсвіжіше

    Популярне