Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Варві місцеві жителі ініціюють перехід церкви до ПЦУ (відео)

    У Варвинській громаді, що на Прилуччині, місцеві жителі зібрали 1381 підпис з ініціативою змінити конфесійне підпорядкування єдиного храму – з УПЦ Московського патріархату на Православну Церкву України. Чи готові до цього священники та який механізм переходу – читайте далі.

    Настоятель Православної Церкви України Ігор Мисан показує храм у Варвинській громаді. Поруч триває будівництво церкви, у цей час богослужіння українською мовою проводить в орендованому вагончику. Він розташований на території місцевого парку Слави. Так триває вісім років.

    «Коли служив в неділі, у великі свята Йордан чи Пасха, то приходили 100 і більше людей. Якщо брати неділю, то приходило 5-10. А остання Пасха була неймовірна – був суцільний наплив народу. Це були сотні, а то й тисячі людей», – каже ієрей Ігор Мисан.

    На іншому боці цього ж парку – храм Різдва Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви Московського Патріархату. Його побудували коштом громади у 1998 році. На початку травня жителі Варви та сусідніх сіл зібрали 1381 підпис з ініціативою змінити його церковну юрисдикцію – з УПЦ на ПЦУ.

    «Ми б хотіли, щоб наші настоятелі Української Православної церкви (УПЦ) дослухалися до бажання наших громадян, нашого прагнення в тому, що віра повинна об’єднувати людей, а не роз’єднувати. Ми не виганяємо, не закриваємо, не ліквідовуємо, ми вносимо клопотання про їх перехід до Православної Церкви України (ПЦУ)», – розповіла викладачка історії Варвинського ліцею №2 та членкиня ініціативної групи Тетяна Хотіна.

    Ігор Мисан розповідає, до нього звертаються люди.

    «Ми збираємо підписи. Що робити? Кажу: Добре, що ви збираєте підписи. Треба все зробити, щоб вони або підтримують народ і йдуть із народом, якщо ні – дорога відкрита, ми нікого не тримаємо».

    У ПЦУ готові до приєднання та подальшого спільного служіння у храмі.

    «Оцей вагончик віддамо, тут побудуємо Храм Преподобному Меркурію Чернігівському. А там – нехай буде Українська церква. Не та, що зараз є, а Православна Церква України».

    В УПЦ на таке не погодилися. Кажуть, потрібно провести збори релігійної громади або ухвалити рішення на рівні сеноду. Про стосунок до Москви місцеві священники говорять так.

    «В 90-му році УПЦ отримала свою автономію, з того часу керується своїм статутом, своїм священноначаллям, яке знаходиться в Києві і відношення до Москви мала опосередковане тільки того, що згадувала ім’я Патріарха за Богослужінням. В нас із початку війни в Богослужіннях ім’я патріарха не згадується. Це вказівка нашого Блаженнішого Митрополита Онуфрія», – розповів протоієрей Георгій Луценко, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці селища Варва УПЦ Ніжинської єпархії.

    Протоієрей Володимир благочинний Варвинського Благочинного округу Ніжинської єпархії висловився так.

    «Я не готовий, бо не бачу, куди переходити. Я в церкві, в якій моляться Богу. Ми не поминаємо Кирила – там свої нюанси, своя біда. Він – відмовився він нас – ми припинили молитви за нього. Все!».

    В профільному Департаменті Чернігівської ОВА пояснили, що в таких випадках мають відбутися збори релігійної громади, де під протокол, шляхом голосування люди визначать своє конфесійне підпорядкування. Для старту процедури зміни достатньо двох третин голосів, розповіла директорка департаменту культури і туризму, національностей та релігії Чернігівської ОВА Людмила Замай.

    «Закон не передбачає погодження того чи іншого батюшки, треба, щоб була згода цих парафіян, людей із релігійної громади. Релігійна громада, це ті люди, які уособлюють себе з цією чи іншою громадою, які ходять до церкви і, наприклад, якщо я сьогодні туди не ходжу, а завтра я буду мати бажання туди ходити, то я також буду вважатися членом цієї релігійної громади».

    За словами голови Варвинської ТГ Валентини Саверської-Лихошви, втручатись у діяльність громади і однієї й іншої наші депутати не мають права.

    «Ми можемо рекомендувати об’єднатися, можемо звернутися до Верховної ради і підтримати відповідний законопроєкт. Але ні викидати, ні за руки водить, ні закривати двері – ми цього не будемо. І ті, хто підписалися, впевнена, робити цього не будуть».

    26 травня громадську ініціативу мають розглянути на сесії Варвинської громади. Зі слів голови, попередньо 25 з 26 депутатів готові підтримати зміну церковної юрисдикції варвинського храму.

    Починаючи з 24 лютого 2022 року на Чернігівщині остаточно перейшла у ПЦУ одна громада – у селі Сокирин на Козелеччині. В області діють 570 релігійних громад УПЦ МП, ПЦУ – 158.

    Більше дивіться у відео:

    Найсвіжіше

    Популярне