Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Заборона Московського патріархату в Україні: за і проти.

    “Панахида за вбитих українців у московській церкві – це нонсенс”. Дедалі більше парафій УПЦ МП переходять до Православної церкви України. Водночас лунають заклики щодо повної заборони діяльності Російської православної церкви в Україні.

    Що думають про це віряни і релігієзнавці? Про це у відео DW Ukrainian.

    «Завжди майно всеціло і повністю належить самій громаді. Громада далеко не завжди, на початковому етапі свого становлення, мала юристів, мала адвокатів, мала можливість юридично все забезпечити, зокрема, в майновому сегменті життя громади. Дуже часто буває, що майно належить частково єпархії, частково приватним особам, частково є державною власністю, земля може бути в оренді під культовою спорудою. Тобто факторів дуже і дуже багато», – розповідає релігійний експерт Олександр Єфременко.

    Відповідно не кожна парафія має ресурси та зв’язки, щоб вступати з єпархіями УПЦ МП в юридичні суперечки.

    Водночас на думку Єфременка, зволікання з переходами в ПЦУ мають психологічне підгрунтя.

    В Московському патріархаті панує атмосфера цілковитої покори. Також серед священнослужителів МП розповсюджувались думки про неканонічність Православної Церкви України.

    «Демонізація автокефального руху, з політичних міркувань, але завернуті в релігійну обгортку, відбувалась протягом всього періоду існування Київського патріархату, становлення ПЦУ. Всі хто хотів допомогти, чи сприяли встановленню Помісної Церкви в Україні, вони також були, як мінімум названі єретиками», – сказав релігійний експерт Олександр Єфременко.

    Релігієзнавець Ігор Козловський зазначив, що єпископат УПЦ МП не поспішає розривати зв’язок із Москвою. Що більше, складається враження, що вони не збираються йти на розрив.

    Є ще один рух в УПЦ МП. Вони хочуть домовитись із Вселенським патріархом, але не хочуть долучатись в ПЦУ.

    Експерти впевнені, що ситуація буде змінюватись, а віряни будуть голосувати ногами.

    Найсвіжіше

    Популярне