П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Світ навиворіт: путіністи стверджують, що антиутопія Орвелла “1984” описує Захід, а не сучасну росію

    Речниця російського міністерства закордонних справ марія захарова переконана, що роман-антиутопія “1984” англійського письменника Джорджа Орвелла описує не путінську росію, а сучасний Захід.

    Про це пише “Українська правда” з посиланням на російську службу ВВС.

    Відомо, що захарова виступала перед студентами в Єкатеринбурзі. Один з присутніх поставив речниці МЗС РФ питання, що відповідати його друзям за кордоном, які порівнюють стан суспільства в путінській Росії з суспільством в романі “1984”.

    “Багато років ми вважали, що Орвелл описав тоталітаризм. Це один із глобальних фейків. Орвелл писав про кінець лібералізму. Він написав, як лібералізм заведе людство в безвихідь. Він не писав про СРСР, він писав про суспільство, в якому жив, про крах ідеї лібералізму”, – запевняла путіністка присутніх.

    До своєї відповіді захарова додала, щоби цей студент сказав своїм знайомим за кордоном, що роман “1984” – це про “них, а не про нас”, і пояснила, що росіян зараз обманюють. Проте не продовжила думку, що обманюють у Росії, а не за кордоном.

    Примітно, що сам автор антиутопічного роману Джордж Орвелл наголошував, що брав за взірець режими нацистського Райху та сталінського совєтського союзу для фабули свого роману.

    “1984” – антиутопія англійського письменника Джорджа Орвелла, написана 1948 року й опублікована 1949-го. Роман розповідає історію Вінстона Сміта і його деградації під впливом тоталітарної держави, у якій він живе. Є найвідомішою і найцитованішою антиутопією у літературі. Твір перекладений 62 мовами світу.

    Термін “орвелліанство” став описувати дії або організації, що нагадують про тоталітарне суспільство, змальоване у романі, а фраза “Старший Брат пильнує за тобою!” (англ. Big Brother is watching you!) почала позначати будь-який акт спостереження, який сприймається як насильницький.

    У 2009 році впливова британська газета “Таймс” оголосила роман “1984” найважливішою книгою, надрукованою за останні 60 років.

    У совєтському союзі та інших тоталітарних державах Східної Європи книга була заборонена до 1987 року.

    18 травня 2022 року стало відомо, що диктаторський режим аляксандра лукашенка заборонив продаж роману-антиутопії Джорджа Орвелла “1984” на території Республіка Білорусь.

    Найсвіжіше

    Популярне