П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Назад у “совок”: У Білорусі заборонили продаж роману-антиутопії Джорджа Орвелла “1984”

    Друковані видавництва та книжкові магазини Республіки Білорусь отримали розпорядження диктаторського режиму аляксандра лукашенка, що забороняє продаж роману-антиутопії Джорджа Орвелла “1984”.

    “Зняти з продажу всі варіанти книги Орвелл Д. “1984”. Про виконання доповісти не пізніше 19 травня”, – цитує газета “Наша Ніва” текст розпорядження.

    “1984” – антиутопія англійського письменника Джорджа Орвелла, написана 1948 року й опублікована 1949-го. Роман розповідає історію Вінстона Сміта і його деградації під впливом тоталітарної держави, у якій він живе. Є найвідомішою і найцитованішою антиутопією у літературі. Твір перекладений 62 мовами світу.

    Так, термін “орвелліанство” став описувати дії або організації, що нагадують про тоталітарне суспільство, змальоване у романі, а фраза “Старший Брат пильнує за тобою!” (англ. Big Brother is watching you!) почала позначати будь-який акт спостереження, який сприймається як насильницький.

    У 2009 році впливова британська газета “Таймс” оголосила роман “1984” найважливішою книгою, надрукованою за останні 60 років.

    У совєтському союзі та інших тоталітарних державах Східної Європи книга була заборонена до 1987 року.

    У наші дні державна мережа “Белкнига” звітувала, що твір займав 4-е місце у переліку бестселерів. Це неабияке досягнення для книги, яка була видана багато десятиліть тому. Популярність “1984” серед населення Білорусі стало прекрасним відображенням того, як народ сприймає процеси, що відбуваються у країні та близькому зарубіжжі.

    Імовірно, саме це підштовхнуло диктаторський режим лукашенка до кроку назад у напрямку “совка” і, після 35 років вільного перебування роману Орвелла на книжкових полицях, знову заборонити цей твір на території Республіки Білорусь.

    Найсвіжіше

    Популярне