П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Онуфрій обговорює з духовенством «УПЦ» МП вихід із РПЦ, – експерт Олександр Єфременко

    Очільник «УПЦ» МП МП вивчає думки духовенства напередодні «зібрання». Він видав особисте розпорядження архієреям надати йому листи, у яких він наказав викласти власну точку зору та власне бачення подальшої долі УПЦ МП, як релігійної організації.

    Як зазначає релігійний експерт Олександр Єфременко, мова йде насамперед про доцільність чи недоцільність збереження адміністративної єдності з рпц, а також, про імовірність об’єднання УПЦ МП з ПЦУ, чи звернення до Вселенського Патріархату з проханням сприяти у вирішенні ситуації в середовищі українського православ’я.

    За його словами, здивування викликає той факт, що, зазвичай, думку всіх архієреїв напередодні важливих зібрань в УПЦ МП ніхто таким чином не запитував.

    «Як правило, архієреям та іншим представникам духовенства просто надходила вказівка: за які рішення голосувати, якої лінії поведінки дотримуватись, які заяви робити. Для авторитарної структури УПЦ МП (та й рпц взагалі) саме така практика відпрацьовувалась десятиліттями», – пише релігійний експерт.

    Раніше Олександр Єфременко писав, що митрополит Онуфрій активно вивчає думку архієреїв РПЦвУ напередодні зібрання єпископів і мирян.

    Нагадаємо, 12 травня відбувся Синод УПЦ МП, на якому єрархи РПЦвУ просили генпрокурора і президента втрутитись, щоб місцева влада не примушувала їх розірвати зв’язків із Росією. Також УПЦ МП звинуватила Порошенка і ПЦУ в створенні приводу для вторгнення Росії. Синод вирішив скликати «зібрання» єпископів і мирян. 

    Священник ПЦУ Віктор Мартиненко впевнений, що керівництво РПЦвУ дурить вірян і духовенство.

    Найсвіжіше

    Популярне