П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Як налаштована «російська партія» в Греції

    Здорові сили Церкви спостерігають дивні явища, пов’язані з проникненням Росії та потоком грошей російських олігархів на Афон та в інші місця Греції. Тіньова російська партія не зможе вибрати її зі скриньки бюлетенів, які їй передадуть до того, як вона виявиться на екрані. Але це буде битва за вплив на користь тих партій, які Путін схвалює, або принаймні тих, які його не турбують надмірною критикою.

    Protagon Team

    Найпізніше через рік від сьогодні у нас будуть вибори з простим пропорційним представництвом. Багато речей відіграють роль у виборах. Наприклад, гроші грають роль. Свою роль відіграють також мережі, які можуть підтримувати ту чи іншу сторону. Після вторгнення Росії в Україну та практичної підтримки грецького уряду цій країні та її народу, індивіди, які несуть меседж Росії на Афон, а через нього, – в різні єпархії країни, схоже, готуються до цікавого протистояння. Тіньова «російська партія», спонсорами якої є російські олігархи та мережа всередині Церкви, не зможе вибрати зі скриньки бюлетенів, які йому передадуть до виходу на екран. Не буде написано в бюлетені «Путін» в день виборів. Це буде битва за вплив на користь тих партій, які Путін схвалює, або принаймні тих, які не турбують його надмірною критикою. Але Церква має багато здорових клітин. І починають відкриватися роти з описом чорних мішків, сайтів із житіями святих і політичною «чутливістю», митрополитів з еклектичними спорідненнями, ігуменів, озброєних російськими олігархами, парацерковними організаціями та автомобілями з російськими номерами, які їдуть на Афон та  в інші місцевості, переважно Північної Греції.

    «Окупація» на Афоні

    Але візьмемо все по порядку, починаючи з одкровень, зроблених цього тижня про російську присутність на Афоні та про майбутній критичний візит Патріарха Варфоломія, щоб перейти до конкретних фактів про проникнення російської агентури в конкретні монастирі. «На Афон завжди приїжджали багаті росіяни і так звані олігархи. Це знають усі, не тільки я. Вони пожертвували багато грошей деяким монастирям, особливо Свято-Пантелеймонівському. Їхня присутність не була випадковою, як і їхні пожертвування», — сказав протягом минулого тижня німецькій газеті Bild настоятель монастиря Есфігмен Варфоломій. «Росіяни і, проросійськи налаштовані, роками окупують наш монастир, і жоден уряд чи влада не наважується щось робити», – додав він. «Ми повідомили владу Греції про незаконне прибуття швидкісних катерів, які ніколи не контролюються береговою охороною, на відміну від усіх інших катерів. Капітан порту інформував їх власників щоразу, коли кораблі берегової охорони патрулювали або готувалися до втручання. Коли поліція затримала голову місцевої берегової охорони, вони виявили жінок, яких відкинуло на берег. «Якщо я правильно пам’ятаю, вони були з України», — поскаржився настоятель Есфігменського монастиря.

    Візит Патріарха

    У такому кліматі та з огляду на «атмосферу війни» між Фанаром та Москвою особливого значення набуває візит Вселенського Патріарха Варфоломія в Афонську державу на три дні 27-29 травня. Напруга між Вселенським патріархатом і Московським патріархатом зросла після надання Автокефалії Українській церкві в 2019 році Патріархом Варфоломієм, після чого послідували погрози та звинувачення на адресу Патріарха з боку Патріарха Кирила та самої Москви. Патріарх Варфоломій відвідає Афонську державу 27 травня. Який прийом, отже, готують «агенти» Путіна? За результатами візиту та з послань, що будуть надіслані Вселенським Патріархом, значною мірою будуть оцінюватися дії влади щодо захисту монастирської громади Афону, враховуючи кількість скарг на відверті дії націоналістів, казаків та іншіх російських елементів на Афоні. Іноді, навідь, з прапорами та транспарантами, які також використовуються на маршах супернаціоналістичних рашистів у Москві.

    Дані про монастирі під російським впливом

    Це те, що видно і на що скаржаться на Афоні. Є ж речі, яких не видно, але про які дізнаються, з фактами та іменами, які торкаються всієї країни. Дані містяться в звітах грецької влади і доповнюються інформацією, отриманою Protagon про діяльність російської мережі в різних частинах країни, переважно з місцевих джерел. Згідно з цією інформацією, крім окупованого Есфігменського монастиря, російський вплив розташовується в основному в Святій обителі Святого Пантелеймона, з ігуменом архімандритом Євлогієм російського походження.

    Пантелеймонівський монастир вважається “вузлом” і “точкою розгалуження” російських прагнень і, як кажуть, знаходиться на відкритій лінії з посольством Росії | Shutterstock

    Настоятель монастиря Святого Пантелеймона вважається особою абсолютної довіри Патріарха Московського і всія Русі Кирила, а виборчий процес на його користь у 2016 році мав активну підтримку Кремля. Головним фінансистом монастиря є «Газпром». За збіжною інформацією, її керівники регулярно відвідують його. «Газпром» висловив зацікавленість у фінансуванні відновлення збитків, завданих у 2019 році пожежею в генераторах, а компанія «Магістраль», дочірня компанія «Газпрому», запропонувала зміцнити своїм оболом Подвір’я (Представництво) монастиря в Стамбулі. Крім «Газпрому», архімандрит мав особисті стосунки з російськими олігархами, які підтримують Путіна та фінансують монастир. Серед них — власники будівельних компаній, акціонери великих банків, власник гіганта з виробництва добрив, керівник мідної промисловості у списку Forbes, а також багато російських політиків. Деякі з них останнім часом стикаються з проблемами через санкції Заходу.

    Команда мрії Путіна

    «Фонд підтримки Пантелеймонівського монастиря» заснований у Москві з 2011 року тодішнім прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим. Донорами фонду є сам Владімір Путін та інші «великі імена» Росії. Наприклад, губернатор Санкт-Петербурга Олександр Беглов і колишній губернатор (і ветеран КДБ) Георгій Полтавченко, якого Путін скинув у 2018 році з посади голови колосальної суднобудівної компанії USC. У квітні USC потрапила під санкції США.

    Олександр Беглов (праворуч) з Георгієм Полтавченком, на фото 2018 року. / EPA / АНАТОЛІЙ МАЛЬЦЕВ

    “Масажист” Путіна

    При цьому «душею» російського фонду Пантелеймонівського монастиря вважають бізнесмена та співзасновника російського банку СМП Костянтина Голоцапова, так званого «путінського масажиста», оскільки був масажистом за професією, він познайомився з Путіним багато років тому на змаганнях з дзюдо в Санкт-Петербурзі і належить до найближчого оточення президента Росії. Після приходу Путіна до влади в 1999 році багато його близьких друзів з років КДБ, які згодом взяли в свої руки банки, енергетичні компанії та політичні крісла, були дуже релігійними. Як пише Financial Times, Костянтин Голоцапов одним із перших відвідав Афон у 1998 році. Він повернувся зачарований і поділився своїми переживаннями з учасниками закритого кола. Перший візит Путіна до Афонської держави відбувся в 2005 році, коли президент Росії відвідав монастир Святого Пантелеймона і піднявся на знамениту дзвіницю, де знаходиться найбільший дзвін на Афоні, вагою 13 тонн, який, коли в нього б’ють, звучить аж до міста Полігірос, за десятки кілометрів. Мільярдери Борис і Аркадій Ротенберги, друзі дитинства Путіна, очолюють список спонсорів Фонду Пантелеймонівського монастиря. Вони разом тренувалися дзюдо, у Санкт-Петербурзі, і навіть сьогодні кажуть, що перевіряють свої сили у цьому виді спорту.

    Мільярдер Борис Ротенберг на засіданні Олімпійського комітету Росії в Москві в 2018 році. EPA / МАКСИМ ШИПЕНКОВ

    Борис Ротенберг, окрім того, що є віце-президентом Російської федерації дзюдо, є основним акціонером СМП Банку, керівником «Газпрому» та підрядником робіт вартістю мільярд євро на зимовій Олімпіаді в Сочі. Ротенберг перебуває в санкційному списку США з 2014 року і нещодавно став мішенню в Лондоні. У лютому уряд Бориса Джонсона оголосив про заморожування його власності у Великобританії та заборонив йому в’їзд до країни. Зі сказаного видно, що настоятель Свято-Пантелеймонського монастиря архімандрит Євлогій не чекає з розпростертими обіймами Вселенського Патріарха Варфоломія, який прибуде в Афонську державу 27 травня. Насправді, кажуть, що архімандрит Євлогій після надання Церкві України Автокефалії у 2019 році заборонив вхід до монастиря всім, хто погоджується з рішенням Вселенського Патріарха.

    Монастир Ватопед

    Про проникнення російської пропаганди виявляють звіти грецької влади і в монастир Ватопед, де ігуменом є багато обговорюваний архімандрит Єфрем, а також у монастирі Симона Петра і Філофей. Що стосується Ватопедського монастиря, то відносини архімандрита Єфрема з Кремлем вважаються відмінними, як і контакти з Московським Патріархом. Деякі інтерпретують цікавий інцидент як показовий для вищевказаних стосунків. У січні 2019 року старець Єфрем був призначений Вселенським Патріархатом до складу делегації Афону, яка поїде до Києва на церемонію інтронізації Предстоятеля нової Автокефальної Української Церкви митрополита Епіфанія. Його призначення Патріархом до делегації вважали церковні кола таким, що поставило його в скрутне становище по відношенню до росіян, оскільки після визнання незалежності Української Православної Церкви, її молодий очільник став таким собі «червоним сукном» (тобто викликає негатив, м’яко кажучи) як для  Путіна, так і для Патріарха Московського Кирила. Зрештою ігумен Єфрем поїхав до Києва, але не прийшов на церемонію в Софійському соборі, бо раптово потрапив у клініку. Як розповідають тодішні кола, близькі до пана Єфрема, «після прибуття рейсу, на якому він перебував, з Константинополя до Києва, старець відчув себе дуже погано. Одразу після прибуття та через погіршення стану, він був доправлений до київської клініки, де лікарі діагностували у нього серцевий напад. Йому надали належну медичну допомогу і негайно госпіталізували». Новий глава Української церкви митрополит Епіфаній через два дні відвідав старця Єфрема в київській клініці, щоб побажати йому швидкого одужання, причому більшість скептиків на основі опублікованого фото коментували, що він знайшов його досить в доброму стані. Тоді старець Єфрем обрав тактику рівних дистанцій і в 2021 році зустрів у Ватопедському монастирі могутніх російських бізнесменів, які супроводжували заступника міністра культури Росії Сергія Обріваліна.

    Ватопедський монастир: дуже дружнє середовище для росіян

    осійські ченці поселяються у Святому Ватопедському скиті Святого Андрія в Карієс (Стилиця Афону). Зацікавленість до нього росіян є інтенсивною, а реставраційні роботи в центральному храмі в Карієсі відповідали характеристикам російської церковної архітектури.

    Зброя російського олігарха і літак допомоги

    Російський інтерес також зосереджений на монастирі Симона Петра, де ігуменом є архімандрит Елісей, один з могутніх діячів Афону, який виступає за автономію. Монастир описують як «стратегічно проросійський» і час від часу приймає могутніх російських діячів. Настоятель Філофеївського монастиря архімандрит Никодим підтримує проросійські позиції і особисті стосунки з прем’єр-міністром Росії Михайлом Місустіним та його родиною. Прем’єр-міністр Росії відвідував монастир двічі, у 2020 та 2021 роках. Коли за два місяці грудень 2021 – січень 2022 року монастир переживав важкі часи через збільшення випадків коронавірусу, Кремль відреагував негайно. На початку січня з Москви на допомогу афонським ченцям у Філофеївському монастирі вилетів з Москви літак із медичними працівниками та ліками. Раніше, у 2020 році, настоятель Філофеївського монастиря архімандрит Никодим, згідно з повідомленнями державної влади, був заарештований в аеропорту Криту зі зброєю, яку начебто  подарував йому російський олігарх.

    Монастирі, дружні до Вселенського Патріархату

    Наведений вище складений образ проникнення Росії в Афонську державу, безумовно, не представляє всі монастирі. Монастир Великої Лаври, настоятелем якого є архімандрит Продром і є першим в ієрархії монастирів Афону, твердо належить до дружніх до  Вселенського Патріарха монастирів. Водночас у 2019 році настоятель Ксенофонтського монастиря архімандрит Олексій не лише підтримав автокефалію Української Церкви, а й безпосердньо брав участь у церемонії інтронізації Предстоятеля в Києві, як офіційний представник Патріарха. Ігумен Пантократорського монастиря архімандрит Гавриїл також підтримує прекрасні стосунки зі Вселенським патріархатом, а монастирі Іверон, Ставронікіта, Діонісіу та Кутлумусіу також вважаються пропатріаршими монастирями.

    Фонд «Святий Василій» та «Orthodox Fox News»

    Повертаючись до глави про проникнення Росії, особливим випадком фінансування Афону є ультраправий олігарх Костянтин Малофєєв, власник суперконсервативного російського каналу «Царьград». Його мережа вважається російським аналогом американської Fox News або «щось на зразок Orthodox Fox News». Малофєєв, який супроводжував Путіна під час його візиту на Афон, у 2007 році заснував організацію «Василій Великий», яка є однією з найбільших благодійних організацій у Росії та надає пожертви монастирям  Афонської держави. Російського олігарха, який перебуває в списку санкцій США з 2014 року, Міністерство юстиції США звинувачує в спробі створити через колишнього керівника американського Fox News Джека Ханіка мережу телевізійних станцій у Греції в 2015-2016 роках для поширення російської пропаганди в нашій країні (Греції). Хоча американці не згадали назву грецької телевізійної мережі, Hellas Net повідомила у прес-релізі, опублікованому 5 березня 2022 року (з нагоди повідомлень Міністерства юстиції США 3 березня), що «вона співпрацювала з Джеком Hannick протягом першого періоду його роботи і конкретно з 2.02.2015 по 29.02.2016». Грецька мережа також зазначила, що «Ханік був одним із найуспішніших телевізійних продюсерів у Сполучених Штатах і протягом 15 років був топ-менеджером FOX NEWS, першої телевізійної мережі на американському ринку». «Наша співпраця була заснована на високому ступеню професійного досвіду цієї людини та наших пошуках передачі його досвіду в організації та розвитку мережі Hellas Net. Співпраця була припинена 29.02.2016 у зв’язку зі зміною пріоритетів як нашої компанії, так і його самого. «Жодні інші стосунки, співпраця чи участь Hellas Net з кимось іншим, згаданими у відповідних публікаціях, не відповідають істині», – підсумовується у прес-релізі Hellas Net. Це сталося в березні. Через місяць, 6 квітня 2022 року, Міністерство юстиції США оприлюднило нове оголошення, з якого ми дізнаємося, що Ханіка звинувачують у допомозі Малофєєву перевести 10 мільйонів доларів грецькому «діловому партнеру», імені якого не називають в оголошенні, щоб від його імені купити телевізійну мережу в Болгарії, щоб Малофєєв не виступав покупцем, а якийсь грек. 10 мільйонів доларів були перераховані в 2015 році, за словами американців, грецькому «діловому партнеру» через техаський банк і компанію, створену для сприяння транзакції.

    Презентація в музеї Акрополя

    Повертаючись до наших справ.. Як повідомляли багато ЗМІ в Греції в 2015 році, з початку грудня того ж року в нашій країні почала мовлення нова телевізійна мережа. Hellas Net був проектом об’єднання 11 регіональних станцій з усіх географічних департаментів, що належав судновласнику Гяннісу Карагіоргісу, другу Паноса Камменоса. На прийомі з приводу відкриття мережі, що відбувся в ті дні в Музеї Акрополя, були присутні міністри: національної оборони Панос Камменос, міністри інфраструктури, транспорту та мереж Христос Спірціс, туризму Олена Кунтура, генеральний інформаційний секретар  Лефтеріс Кретсос і інші відомі особистості зі співдружніх владних партій  СІРІЗАНЕЛЬ.

    Монастирі і тролі

    Здорові сили Церкви, яких багато, починаючи від Афону і аж до Митрополій та парафій, знаходять у своєму повсякденному житті явища, пов’язані з проникненням Росії, і спостерігають із контексту потоки грошей від російських олігархів по всій Елладі. Деякі кажуть, що теорії змови про пандемію та вакцину були «репетицією» і що ті самі сили зараз підтримують Путіна та Московський патріархат у головному питанні нападу на православний народ (України). Чи донесе ця мережа меседж Путіна і на виборах? До того часу у нас є шлях. Безсумнівним є те, що мережі всередині Церкви в такій країні, як Греція, можуть мати відповідний або навіть більший вплив, ніж телевізійні канали та поширення пропаганди в соціальних мережах. Якщо це станеться, то буде не вперше. Путіна звинувачують із дуже конкретними доказами у тому, що він вплинув на вибори в набагато більших демократіях, ніж грецька. Найпомітнішим прикладом є Сполучені Штати та розкриття про роль Кремля у домінуванні Трампа над Гілларі Клінтон у 2016 році.

    * Джерело: Protagon.gr

    Найсвіжіше

    Популярне