Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Операція «Мітла». Російських ченців виселять зі Святої Гори Афон

    У керівництві РПЦ побоюються депортації російських ченців із Афона. Зокрема, про це повідомляє російське агентство ТАСС з посиланням на Відділ зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, передає cyprus-daily.news

    Чутки про депортацію росіян ходять давно, але активізувалися після повномасштабного військового вторгнення на територію України. Експерти констатували, що після 24 лютого РПЦ вступила в період жорсткої моральної кризи, підтримавши вторгнення в Україну — це може коштувати церкві єдності та авторитету.

    Повномасштабне вторгнення в Україну поставило патріарха Кіріла та єпископат перед вибором — засудити війну чи підтримати Кремль, і цей вибір було зроблено. Про це недвозначно говорять дві останні проповіді, які предстоятель РПЦ виголосив у розпал бойових дій, коли сумнівів щодо масштабу кровопролитної війни не могло бути.

    У квітні в РПЦ спростували повідомлення про те, що Вселенський патріарх Варфоломій вимагає від прем’єр-міністра Греції «очистити» гору Афон від російських ченців. Зокрема, секретар з міжправославних відносин Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату протоієрей Ігорь Якимчук заявив, що російські ченці на Афоні не отримують загроз про виселення з острова.

    Проте за місяць виявилося, що ризик депортації російських ченців зі Святої Гори Афон високий. Не виключається депортація не тільки більшості російських ченців з Афона, а й усіх русофілів незалежно від національності.

    Зараз у грецькому суспільстві дедалі більше обговорюють, що останніми роками Свята гора Афон перетворилася на «осине гніздо агентів Путіна». У Росії ж усі заперечують і заявляють, що «обезголовлення» російського дипломатичного корпусу в Афінах та Салоніках та «вигнання» більшості дипломатів — це не що інше, як спроба обмежити російську присутність на Афоні.

    У кулуарах кажуть, що операція із «зачистки» Афона («Мітла»), можливо, почнеться найближчим часом.

    27–29 травня Вселенський патріарх Варфоломій планує відвідати Святу Гору Афон.

    Найсвіжіше

    Популярне