Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Реакція Москви на Охридську архієпархію: Сербська церква має виключні канонічні права в Північній Македонії

    У РПЦ відреагували на оголошення Вселенського Патріархату, яким він прийняв Охридську Архієпископію в Євхаристійне Сопричастя під керівництвом архієпископа Стефана.

    Як зазначає orthodoxtimes.com, таку реакцію очікували від Сербії, але вона прозвучала спершу в Москві.

    Секретар Відділу закордонних церковних справ Московського патріархату Ігорь Якимчук повідомив, що РПЦ  визнає виключні канонічні права Сербської православної церкви в Північній Македонії.

    «Позиція Російської православної церкви буде, насамперед, враховувати підходи до цієї проблеми Сербської церкви, за якою ми, як і раніше, визнаємо виняткові канонічні права в Північній Македонії», — підкреслив протоієрей.

    Вселенський патріархат оголосив учора, що приймає в Євхаристійному причасті «єрархію, духовенство та народ цієї Церкви під керівництвом архієпископа Стефана».

    Таким чином, згідно з комюніке, воно загоює рану розколу і вливає «олію та вино» в рану тамтешніх православних братів і сестер. У ньому пояснюється, що саме Церква Сербії має врегулювати адміністративні питання між нею та Церквою в Північній Македонії.

    У комюніке чітко пояснюється, що Вселенський патріархат виключає термін «македонська» та будь-які інші похідні від слова «Македонія», а також визнає назву Церкви «Охридська».

    Вселенський патріархат обіцяє, що й надалі буде зацікавлений у розвитку та стабільності церковного утворення Охрида.

    Найсвіжіше

    Популярне