Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    рпц та УПЦ мп готують нові провокації та ідеологічну співпрацю з мзс рф

    Російська православна церква найближчим часом планує посилити ідеологічне обслуговування російсько-української війни, яку абсолютно невиправдано та безпідставно розв’язав злочинний путінський режим.

    Окрім благословення військових злочинців на масові вбивства українців та виправдання вторгнення свавільним трактуванням Святого Письма, очільники рпц планують подальші заходи та інформаційні акції, які мають на меті посилити ненависть росіян до українського народу, героїзувати російські окупаційні війська та підтримувати міф про «священну боротьбу» армії рф на «власних історичних землях».

    Джерела з середовища рпц та УПЦ МП на умовах анонімності розповідають, що московська патріархія розпочала підготовку до поглибленої ідеологічної співпраці з міністерством закордонних справ рф.

    Низка спільних інформаційних акцій пройде під умовним гаслом «протидії русофобії в країнах Заходу та близького зарубіжжя у зв’язку з війною в Україні».

    Зокрема співрозмовники повідомили, що співробітники відділу зовнішніх церковних зносин московського патріархату (який очолює митрополит іларіон алфєєв) вже підготували проєкт протоколу XXV засідання робочої групи зі взаємодії рпц та мзс рф, проведення якого заплановане на 19 травня цього року.

    З проєкту випливає, що на самому засіданні сторони планують обговорити погіршення становища філії рпц в Україні, так званої УПЦ МП. Зокрема, рашисти будуть щедрими на голослівні заяви про «захоплення храмів», «тиск на духовенство з боку озброєних груп людей», «використання владою України представників УПЦ МП для культивації антиросійської пропаганди», що є особливо шкідливим під час «військової операції», яку проводять путінські війська.

    За підсумками роботи вказаної групи, як очікується, буде досягнуто домовленість запровадити «спільний моніторинг фактів утисків прав УПЦ МП для об’єктивного інформування світового співтовариства».

    Де-факто, такий «моніторинг» матиме на увазі масове виробництво завідомо неправдивої інформації про «гоніння» в Україні, щоб збурювати російське суспільство та підтримувати «в народі» думку про необхідність продовження війни проти України.

    При цьому, можна констатувати, що підготовка до вказаного “моніторингу” вже розпочалась.

    Рішення Синоду УПЦ МП від 12 травня цього року передбачають підготовку звернень очільників філії російської церкви в Україні до президента України, Генеральної прокуратури України, інших правоохоронних органів та органів державної влади, у яких буде наголошено, що нинішня державна політика у відношенні УПЦ МП є неприпустимою і, на їхню думку, незаконною.

    Клірики РПЦвУ вважають прийняття будь-яких нормативно-правових актів про обов’язковість відображення у назві релігійної організації приналежність до країни-агресорки, заборону діяльності УПЦ МП, а також, дискусії про необхідність розриву адміністративної єдності з рпц – порушенням свободи віросповідання і втручанням у внутрішні справи церкви.

    Ця позиція УПЦ МП і буде висвітлена у зверненнях і адресу органів державної влади, що передбачено рішеннями Синоду від 12 травня.

    З високою долею імовірності, саме ці звернення будуть згадані під час XXV засідання робочої групи зі взаємодії рпц та мзс рф. Ці документи, будуть сприйняті рашистами, як беззаперечні свідчення “гонінь на церкву” в Україні. Отже, УПЦ МП вкотре зіграє на руку окупантам, які отримають черговий привід виправдати вторгнення військ рф до України та сакралізувати військову агресію, надавши їй “священного” забарвлення.

    Автор релігійний експерт Олександр Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне