П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Одна з причин нападу Росії на Україну пов’язана із Гундяєвим, – ЗМІ

    Російсько-українська війна своєю затятістю нагадує релігійні конфлікти, така схожість пов’язана з ним, що однією із причин війни є релігійний конфлікт між Росією та Україною.

    Про це у свої колонці на сайті The Washinghton Post написав аналітик Девід Ігнатіус, передає Главком.

    Ігнатіус згадав статтю Володимира Путіна 2021 року, яка, на його думку, і заклала емоційне підґрунтя для нинішньої війни. У тій статті йшлося про «спільну православну віру» росіян і українців під егідою РПЦ. Там же Путін розкритикував українців, які «відверто втручалися у церковне життя і довели ситуацію до розколу» (так в Росії оцінюють отримання томосу про автокефалію Православною церквою України – ред.).

    «Ми думаємо про Путіна як про світського, автократичного лідера. Але він також православний, який носить хрест, який його мати таємно подарувала йому ще в радянські часи», – написав у статті аналітик The Washinghton Post, заявивши, що хазяїну Кремля допомагав гуртувати російський народ для вторгнення і окупації України очільник РПЦ патріарх Кіріл.

    «Путін і Кіріл хочуть відновити «порядок» серед непокірних православних віруючих», – так окреслив одну з причин початку російсько-української війни Девід Ігнатіус.

    Він також зазначив, що у православному світі в останні роки триває справжня релігійна холодна війна. РПЦ намагається встановити своє панування над православними церквами у Африці, Кореї, Сингапурі та інших країнах. Зокрема, аналітик згадав про створення Московською церкву «екзархату» в Африці на противагу Александрійському патріархату, канонічною територією якого є Африканський континент.

    Очільник православного ордену ім. Святого Андрія Первозванного у США Ентоні Лімберакіс висловився про діяльність РПЦ ще різкіше. За його словами, мета Росії – «використовувати православну церкву як політичний інструмент російського націоналізму та експансії».

     

    Найсвіжіше

    Популярне