Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Храмі Андрія Первозванного вшанували памʼять загиблих під час окупації Київщини

    У Храмі Андрія Первозванного відбулась концертна програма “Буча: Реквієм” у виконанні Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського Національного будинку органної та камерної музики України. Про це повідомили на офіційній сторінці Бучанської міської ради у Facebook.

    Подія була присвячена пам’яті невинно вбитих, закатованих і померлих мешканців Київщини під час повномасштабного воєнного вторгнення Росії на територію України.

    Проведення такої акції благословив предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній, а відбулась вона за підтримки Офісу президента України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Бучанської міської ради, телекомпанії “Суспільне UA”.

    “Геноцид проти українців на Київщині — це трагічна сторінка нашої історії, що викарбувана на скрижалях новітньої історії людства. Увесь світ має знати про жахіття, вчинені росіянами в Україні, та вшановувати пам’ять про загиблих. Наш концерт — це також звернення до мешканців Бучі, Київщини та всіх українців. Ми переконані, що за допомогою високої музики у сакральному просторі зможемо вивільнити всі ті емоції та почуття, що неможливо висловити вербально, а також знайти розраду і віру в майбутнє та нашу спільну перемогу добра над злом”, — заявила генеральна директорка Національного будинку органної та камерної музики України Ольга Кононенко.

    За словами організаторів заходу, дата проведення є символічною, бо саме на дев’ятий день після Христового Воскресіння християни шанують пам’ять усіх померлих та невинно вбитих.

    Ольга Кононенко також розповіла, що сподівається що така акція стане щорічною: “Бо ми всі стали свідками цих жахливих, страшних кадрів… Це місце стало символічним для цих трагічних подій, для Бучі, для Київщини. (…) Я сподіваюсь, що ми будемо проводити щороку, бо наша місія памʼятати історію і не повторювати цих помилок”.

    Ідею підтримав і протоієрей Андрій Головін: “Храм перш за все – місце для молитви, і ми згадуємо цих людей в першу чергу молитовно. (…) Загинули невинні, загинули, як мученики, і для нас дуже важливо, щоб памʼять про них була з року в рік, щоб ці трагічні події ніколи більше не повторювались”.

    Соліст Ансамблю Назарій Пилатюк додав, що це важливо – мати змогу виразити скорботу за тими, хто загинув, і музика це один зі способів.

    “Настала весна, настане нова пора року для тих, хто живе і памʼятає. Ми повинні бути сильними й продовжувати жити та нести памʼять про цих людей які були вбиті закатовані це буде назавжди в наших серцях”, – додав він.

    Ансамбль класичної музики імені Бориса Лятошинського виконав тематичну програму з творів українських композиторів. Прозвучали хорова та оркестрова музика Євгена Станковича, Ганни Гаврилець, Ігоря Тилика, Юрія Шевченка та Євгена Петриченка. Диригентами стали Богдан Пліш та Міхаель Крістер-Вандаловський.

    Ще однією метою акції було зібрати кошти на встановлення меморіалу загиблим під час окупації.

    Найсвіжіше

    Популярне