П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій: РПЦ не діє на користь Всеправославної єдності і продовжує цю тактику

    Вселенський патріарх Варфоломій І коментуючи дії РПЦ за останні десятиліття назвав їх шкідливими для Всеправославної єдності. Він зазначив, що яскравим прикладом деструктивних дій московської патріархії на шкоду єдності було ігнорування Всеправославного собору на Криті у 2016 році.

    «Довгий час, з особливою інтенсивністю протягом останнього століття, і нестримно в останні десятиліття, Російська Церква не виступала на користь Всеправославної єдності. Ті, хто брав участь у тяжкому процесі підготовки до Священного і Великого Собору Православної Церкви, є беззаперечними свідками нахабного ставлення Московського Патріархату, яскравим прикладом чого було, на жаль, його утримання від роботи Собору, після того, як, звісно, ​​він підписав всі тексти, які були узгоджені заздалегідь та погодилися провести його в Православній академії Криту в червні 2016 року», – сказав патріарх Варфоломій.

    Він додав, що реакція РПЦ на Українську Автокефалію і надалі продовжує розділяти православ’я і це не дивно. Водночас Вселенський патріархат діє згідно з традиціями Церкви і Святого Передання.

    «Вселенський Патріархат працює для єдності Православ’я на основі Канонічного Передання та випробуваної століттями практики.  Будь-яка ініціатива Вселенського Патріархату не буде результатом тиску і тактики з боку Російської Церкви. Адже не можна, щоб конструктивні пропозиції щодо майбутнього Православ’я надходили від тих, хто продовжує різними способами торпедувати  його єдність і не засуджує криваве вторгнення Росії в Україну», – підсумував предстоятель Константинопольської Православної Церкви.

    Нагадаємо, патріарх Варфоломій назвав війну рф в Україні ганьбою, яка назавжди клеймить тих, хто її спричинив. Також він закликав розблокувати гумкоридори до Маріуполя.

    Найсвіжіше

    Популярне