Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Варфоломій: Те, що відбувається в Україні – це ганьба, яка назавжди клеймить тих, хто її спричинив

    «Те, що відбувається в Україні – це трагедія, це ганьба, яка назавжди клеймить тих, хто її спричинив, тих, хто, як виявилося, не має страху перед Богом.

    Страсний тиждень, здається, не закінчився для зруйнованого війною українського народу, для матерів, українців і росіян, які оплакують своїх дітей. І все ж Христос Воскрес», – заявляє Вселенський патріарх Варфоломій.

    В інтерв’ю газеті «Кіпрська Катимерина» Предстоятель Православ’я посилає послання любові та підтримки постраждалому народу України, категорично відкидаючи припущення про втручання Вселенського патріархату у Кіпрську Церкву.

    На запитання, чи турбує його затягування війни, Вселенський патріарх відповів: «Звісно, ​​це нас хвилює. І це нам дуже боляче… Ми багато разів говорили, що війна — це не вихід. Це навіть не повинно бути останнім заходом. Спосіб вирішення будь-яких суперечок має бути діалогом і лише діалогом.

    Я не хотів би коментувати ставлення та вибір російського політичного керівництва, про який судять за їх результатами, і я впевнений, що в найближчому і віддаленому майбутньому його будуть оцінювати інші особи та інституції, і, звісно, самою історією, сторінки якої нині написані кров’ю невинних жертв цієї війни.

    Проте ми переконані, що російський народ, принаймні наші брати-християни-православні, не може погодитися з тим, що відбувається на шкоду сусідньому з ним українському народу. «І ми всі бачили це з реакцією мужньої фракції, яка виступає проти братовбивчої війни і виступає за мир».

    Щодо ставлення патріарха Московського до російсько-української війни, Варфоломій наголошує, що перед обличчям загибелі невинних людей, у бомбардуваннях мирного населення, у зрівнянні цілих міст, перед обличчям цієї людської трагедії, проповіді не можна почути, що характеризують війну як «священну».

    Це щось дуже сумне. Це завдає нам глибокого горя і болю. Але це завдає більше болю самим українцям. Тому що ви не можете претендувати на те, щоб бути братом іншого народу і благословляти війну, яку веде ваша держава.

    Ви не можете наполягати на тому, що Україна належить вам церковно, але нехай вірні церковної структури під Москвою будуть вбиті, а їхні церкви зруйновані російськими бомбардуваннями. «Якщо вони не сподіваються, що військове вторгнення вирішить їхні церковні претензії».

    Нарешті, щодо спекуляцій щодо втручання Вселенського патріархату у процес обрання нового Предстоятеля в Церкві Кіпру, Вселенський патріарх уточнює:

    «Немає жодного втручання Вселенського престолу, опосередкованого чи прямого усередину Найсвятішої Церкви Кіпру. Вселенський патріархат ніколи не втручався і не втручається у внутрішні справи жодної помісної автокефальної церкви.

    У Кіпрській Церкві є Предстоятель, і будь-яка інша дискусія, звідки б вона не йшла, є неповагою до особи брата Златоуста, який протягом усього свого служіння щосили працював для народу Божого, для всеправославної єдності. і за сприяння міжхристиянського діалогу».

    Найсвіжіше

    Популярне