Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Парафії Львова готують Великдень для переселенців

    Кожна церковна парафія Львова готує заходи для переселенців на Великдень – це спільні сніданки та гаївки для дітей.

    Про це повідомляє “Еспресо.Захід”.

    Як зазначає капелан Львівської міської ради та прес-секретар Львівської єпархії Павло Дроздяк, всі прихистки для переселенців розташовані на територіях певних церковних спільнот, тому ці спільноти перетворились на культурні хаби, які надають людям і психологічну, і духовну, і культурну допомогу.

    “Зараз створюються багато ініціатив для того, щоб відсвяткувати це Воскресіння. Однією з таких ініціатив є запрошення переселенців на великодній сніданок додому – це дуже цікава ідея. Але ми розуміємо, що не всі можуть запросити когось додому. Тож, другою ініціативою є те, що при парафіяльних спільнотах створюються такі сніданки, куди запрошують людей прийти на певну годину, зокрема це також буде після великодніх богослужінь, для того, щоб поділитись отим свяченим яйцем, свяченою паскою”, – розповідає Павло Дроздяк.

    На думку капелана, зараз не час для гучних святкувань, тому провести Великдень варто скромно.

    “Але ми мусимо передати переселенцям ту культуру свою, якою живе захід України. І зокрема, одним із елементів є гаївки, які ми водимо. Для тих найменших дітей ми мусимо щось придумати, аби допомогти пережити складні періоди їхнього життя. Тому наші волонтери при парафіях готують для них гаївки, щоб ті діти, які до нас приїхали з різних куточків України, могли відчути хоч трохи тієї радості, – пояснює він. – У всіх наших церквах під час Великодня буде щось відбуватися. Для нас це традиція. Тому просто треба прийти, щоб побути з Богом, щоб насолодитися цією Пасхою”.

    Всі заходи відбуватимуться при церквах і при районних адміністраціях – важливою ідеєю було розподілити їх на різні район Львова.

    “Вже зараз для переселенців проводяться майстер-класи і з випікання пасок, і з писання писанок. Дітям розповідають, що означає символіка, адже писанка – то є жива розповідь, втілена у малюнку, тому діти мають нагоду і познайомитись із цією культурою, і розписати свою писанку. Також парафії запрошують вимушених переселенців на свої кухні, аби спільно випікати паску”, – додає Павло Дроздяк.

    Оголошення про всі заходи розміщуються у районних адміністраціях та на церковних парафіях.

    Додамо, традиційних богослужінь цього Великодня у храмах Львова не буде. Також не буде масових гаївок у львівському Шевенківському гаю – їх замінять більш локальні заходи.

    Найсвіжіше

    Популярне