Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    В Німеччині українські віряни разом із архієпископом Даниїлом відзначили Вербну неділю і помолились за Україну

    Під омофором Богородиці Баварської (Німеччина) близько 400 людей зібралися всередині та навколо української православної парафії Покрови Пресвятої Богородиці в Мюнхені (Німеччина) на молитовне відзначення славного свята Входу Господнього в Єрусалим, молитовно вступаючи у Святу і Страсну седмицю напередодні Світлого свята Пасхи.

    Єрарх УПЦ США Архієпископ Даниїл (Зелінський) (як духовний отець Західноєвропейської єпархії УПЦ в діаспорі) очолив літургійну службу у співслужінні преосвященного о. Валентина Смоктуновича – декана Німецького деканату, протоєрея Віктора Мандзюка та о. Петра Валігурського, а також протоєрея Івана Сидора з Православної Церкви України. Владика Даниїл прибув до Німеччини за кілька днів до цього, щоб проконтролювати замовлення та закупівлю 7 медичних машин швидкої допомоги для України, оскільки їх спонсорує Українська Православна Церква США.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на сайт УПЦ США.

    «Все полягає в тому, щоб явити Євангелія», –  сказав архієпископ Даниїл під час своєї проповіді. «Не тільки у вашому житті, а й у вашому світі: у світі вашого дому, світі вашого робочого місця, світі вашої околиці…».

    Вербна неділя знаменує початок Страсної седмиці – останніх днів Великого посту для православних та інших християн. «Це час, коли ми йдемо за стражданнями, смертю та воскресінням Христа», –  сказав архієпископ Даниїл. 

    Коли парафіяни тримали пальмові гілки та верби, єрарх пояснив, що це час святкування тріумфального входу Христа в Єрусалим. «Лише через прийняття хреста можна зрозуміти воскресіння».

    Владика Даниїл завершив Богослужіння Великої Неділі такими словами: «…Як і раніше, з пальмовими гілками в руках, суспільство вітає Господа, промовляючи «Осанна!»… але те саме суспільство схильне голосно кричати “Розіпни Його!”…Отже, щороку нам потрібна ця Вербна неділя, щоб пам’ятати про цю реальність. І нам потрібні ці пальми та верби як нагадування – і виклик. Вони нагадують нам, що ми покликані бути провісниками Христа – святкувати Його так, як вони цього дня в Єрусалимі.

    І ці пальми закликають нас продовжувати кричати «Осанна», продовжувати проголошувати Благу Вістку – навіть коли світ спокушає нас вчинити інакше, навіть коли здається, що було б легше піти з натовпом і просто вибрати Варавву.

    Ці пальми закликають нас не повертатися спиною і йти геть. Вони закликають нас не переступати через Христа і не ігнорувати Його. І вони закликають нас не лише пам’ятати, що ми йому зробили, а й те, що він зробив для нас. Саме про це цей тиждень.

    Перш ніж зазирнути вперед, на наступну неділю… – озирніться назад. І зазирніть всередину себе. І подивіться на ці пальми.

    Подивіться, що ми покликані робити… і ким ми покликані бути».

    Вербна неділя зібрала сотні вірних, як малих, так і старих – багато з яких біженці з Донецької, Маріупольської, Миколаївської, Сумської областей України – на святкування цього свята разом із єрархом і духовенством. Багато причастились св. Тайн і посповідались.

    Кожен парафіянин, тримаючи в руках пальмові гілки, отримав благословення від єпископа окропленням освяченою водою, тим самим благословляючи гілки і молитовно наслідуючи біблійний акт Входу Господнього в Єрусалим.

    Архієпископ у своїх роздумах додав: «…Цього року, більш ніж за останні десятиліття, Вербна неділя та святкування Великодня спонукає нас замислитись про ціну людської дурості та нищівні дії війни, що триває – розправу над нашими братами і сестрами в Україні. Без сліз і страху не можна сприймати такі жахливі новини. Почуття великої радості на святі – і смуток від жаху наших стражденних братів і сестер в Україні важко примирити, але мир, запропонований нашим Господом, дає нам надію. Сучасний агресор ніколи не зможе стерти нашу націю і народ з лиця землі – бо Господнє благословення було з нашим народом упродовж історії, воно зберегло його та його самоідентичність – це благословення з нами сьогодні, коли ми разом зі світовою спільнотою боремося зі злом смерті, прикладом якого є акти безжальної розправи над безневинним народом України з боку російських військових, їх політичних і так – релігійних лідерів”.

    Завершився день молитовним співом Гімну України, який виконали близько 100 присутніх дітей, молитовно тримаючи пальмові гілки та відважно вигукуючи СЛАВА УКРАЇНІ! – згадуючи 202 дітей, які вже загинули в Україні внаслідок агресії Російської Федерації проти народу України…

    Під час відходу вірних архієпископ Даниїл звернувся до кожного вірного окремо, підбадьорюючи та підносячи молитви та благословення за синів і чоловіків, які служать у Збройних Силах України. Ось лиш кілька імен: Петро, ​​Степан, Володимир, Дмитро, Тимофій, Іван, Григорій, Марко, Олег, Родіон, Сергій, Андрій, Юрій – воїни України – але діти матерів і батьків, чоловіки дружин і батьків тих дітей, які присутні в Німеччині.

     

    Мюнхен, столиця Баварії, розташований на півдні Німеччини, є найбільшим містом Баварії та третім за величиною містом Німеччини (після Берліна та Гамбурга). Мюнхен розташований приблизно в 30 милях на північ від краю Альп і вздовж річки Ізар, яка протікає через центр міста.

    На цьому мальовничому краєвиді розташована українська православна парафія Покрови Пресвятої Богородиці, розташована в каплиці 16 століття. Ця місцевість благословлена ​​бути місцем відомого історичного чуда, здійсненого Богородицею. У 1489 році потонув хлопчик, а мати, повна віри, принесла його тіло і поклала до ніг образу Божої Матері, шукаючи чуда. Вона не була розчарована, оскільки її син прийшов до життя при багатьох свідках. Після цього чуда протягом багатьох років були зведені численні церкви на честь Діви Марії.

    Найсвіжіше

    Популярне