Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    В США єрархи УПЦ та Грузинської Церкви помолились за жертв Тбіліської різанини, влаштованої радянською владою 9 квітня 1989 р

    9 квітня 2022 року єрархи, духовенство та вірні Української Православної Церкви США (Вселенський патріархат) разом із Грузинською Апостольською Православною Церквою,  молитвою вшанували пам’ять жертв трагедії 9 квітня 1989 р., також відомої як Тбіліська різанина. Духовенство згадало події в Тбілісі коли радянська влада жорстоко придушила антирадянську демонстрацію за незалежність, що призвело до смерті 21 людини та сотень поранених. 9 квітня тепер відомий як День національної єдності Грузії.

    Молитовне зібрання відбулося в Грузинській Православній Церкві Святого Григола Хандзта в Менвілі, штат Нью-Джерсі, повідомляє сайт УПЦ США.

    Вітаючи єрархів, духовенство та вірних УПЦ США, преосвященний єпископ Саба, правлячий єрарх Північно-Американської єпархії Грузинської Апостольської Православної Церкви, роздумував над трагічними подіями 1989 року та втратою людського життя через звірства радянського режиму, що призвели до подальших заворушень і вторгнення Російської Федерації в два суверенні регіони Грузії, причорноморський регіон Абхазії та центральний грузинський регіон Південної Осетії (Цхінвалі).

    Після панахиди, яку відслужив владика Саба, митрополит Антоній, архієпископ Даниїл та близько 20 священників Української та Грузинської православних Церков, предстоятель Української Православної Церкви США та діаспори – Митрополит Антоній звернувся до пастви.

    “Ми розділяємо біль історичного минулого грузинської громади та сумуємо про втрату безневинних життів у 1989 році. Як українці, ми знаємо біль, який радянський режим нав’язав різним частинам так званих радянських республік. Український народ постраждав від геноцидного голоду 1932-1933 років, близько 10 мільйонів людей загинули від насильницького голоду. Ми відчуваємо біль грузинської громади, бо пережили біль сучасної російської різанини під час Революції Гідності, коли було обірвано життя понад 100 людей, і в наші дні ми всі переживаємо болючі 40 і кілька днів російської агресії проти мирного народу України. Як люди віри, ми робимо те, що робимо найкраще – МИ МОЛИМОСЯ за загиблих, ми молимося за чоловіків і жінок наших збройних сил, і ми тут, щоб запропонувати підтримку один одному, оскільки сага про російську жорстокість продовжується проти народу Грузії та України”, – сказав митрополит Антоній.

    Вітаючи слова Генерального консула Грузії в Нью-Йорку Діани Жгенті, яка висловила співчуття українській православній громаді від імені грузино-американської громади, Архієпископ Даниїл своєю чергою сказав:”…ми наближаємося до завершення Великого і Святого посту, найсвященнішого часу Святої Православної Церкви, коли ми намагаємося вдосконалювати себе і змінити спосіб життя і поведінки. У ці дні ми всі стикаємося з руйнівною поведінкою, коли ми вшановуємо загиблих внаслідок грузинської трагедії та триваючої спроби вторгнення Російської Федерації в Україну. Ми молимося цього вечора за тисячі невинних життів, загиблих через жагу до влади, контролю та панування з боку політичних і релігійних лідерів Росії; ми також молимося за наших ворогів (так, як навчив нас Господь молитися)… молимося, щоб змінилося ставлення і серце агресора… молимося, щоб релігійні діячі Російської православної церкви «прокинулися» і обирали сторону життя, а не загрозу святості Божого творіння… молимось за відновлення миру та спокою для народів Грузії та України…»

    Після літургійного богослужіння громада влаштувала відкритий Великий обід для присутніх.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній передав допомогу УПЦ США постраждалим в Бородянці. Також єрархи УПЦ США вознесли молитви за закінчення війни росії проти України перед чудотворною іконою Миколи Мокрого.

    Найсвіжіше

    Популярне