Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    В УПЦ МП вважають незаконним законопроєкт, який зобов’язує їх розірвати зв’язки і підпорядкування російській церкві

    Юридичний відділ УПЦ МП назвав незаконним законопроєкт, що змушує УПЦ МП розірвати зв’язки УПЦ МП із Московським патріархатом.

    “…заявляємо, що законодавча ініціатива про заборону діяльності Української Православної Церкви є незаконною, порушує право на свободу віросповідання та в жодному разі не сприятиме “захисту національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України” та “охороні громадської безпеки та порядку”, – заявили в юрвідділі УПЦ МП.

    22 березня 2022 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект № 7204 «Про заборону Московського патріархату на території України», а 26 березня 2022 року у Верховній Раді України було також зареєстровано законопроект № 7213 «Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо заборони діяльності релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України».

    З огляду на зміст законопроектів, основною метою їх прийняття є захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України та охорони громадської безпеки та порядку, що на думку законодавця можуть бути досягнуті шляхом заборони на території України діяльності Московського патріархату – Російської православної церкви – УПЦ МП.

    В Юридичному відділі УПЦ МП заявили, що влада хоче “позбавити мільйони громадян України права на свободу віросповідання”. Проте це фейк. Влада хоче унеможливити вплив Росії на релігійні організації в Україні, зокрема на російську церкву в Україні – так звану “УПЦ МП”.

    В УПЦ впевнені, що заборона впливу Москви на їх організацію, це заборона діяльності УПЦ МП і вона “не може не відбитися безболісно на нашій державі”.

    Крім цього в юридичному відділі УПЦ МП впевнені, що належати до Московського патріархату в час повномасштабної війни з Росією, це право громадян України на “свободу віросповідання”.

    Також, юридичний відділ УПЦ МП свідомо збрехав про те, що центр УПЦ МП нібито знаходиться у місті Києві. Правда полягає в тому, що УПЦ МП повинна виконувати всі рішення Помісних і Архієрейських соборів московського патріархату (рпц), які відбуваються в росії і на які мають прибувати і деякі єрархи УПЦ МП. Крім цього, підпорядкування Московському патріархату засвідчують десятки звернень духовенства УПЦ МП, яке вимагає “автокефалії” і розриву з Московським патріархатом. Часто такі звернення не підтримувались на вищих, єпархіальних рівнях УПЦ МП.

    Як не парадоксально, але в юрвідділі УПЦ МП вважають, що окупантам вигідно розірвати вплив Росії на УПЦ московського патріархату. Зокрема вони пишуть наступне: “…через неможливість отримати перемогу у боях, окупанти вчиняють спроби диверсій через такого роду законопроекти“. Очевидно, що це брехня від УПЦ МП. Москві навпаки вигідно тримати підконтрольну мережу парафій в Україні, яких є понад 10 тисяч і через них поширювати ідеї “русского міра”, єдності України з РФ та іншу проросійську пропаганду.

    Автор: магістр богослів’я Іван Петрущак.

    Нагадаємо, раніше митрополит ПЦУ Олександр назвав доцільним і своєчасним закон про заборону УПЦ МП. Він порівняв заборону УПЦ МП із забороною компартії і сказав, що в УПЦ МП буде вихід з цієї ситуації – розрив з Москвою, вихід з РПЦ.

    Також релігійний експерт Олександр Єфременко зауважив, що із патріархом Варфоломієм, який надав Томос УПЦ МП розірвала єднання, а з Крілом, який благословив вбивати — ні.

    Найсвіжіше

    Популярне