П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У ВРУ зареєстрували законопроект про заборону церков з керівним центром в росії – країні агресорі

    У Верховній Раді з’явився законопроєкт, спрямований на заборону церков з центром в росії. Пропагандисти УПЦ МП вважають, що під заборону попаде і Московський патріархат. Мова йде про законопроєкт №7213 про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації».

    Законопроєктом пропонується статтю 3 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» доповнити абзацом п’ятим, яким забороняється діяльність релігійних організацій (об’єднань), які безпосередньо або як складові частини іншої релігійної організації (об’єднання) входять до структури (є частинами) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України.

    Авторами законопроекту виступила група депутатів від партій «Слуга народу» та «Голос»: Інна Совсун, Наталія Піпа, Георгій Мазурашу, Роман Лозинський, Соломія Боровська, Кіра Рудик та Ярослав Юрчишин.

    Зазначається, що його одержано у Верховній раді України.

    У поясненні до законопроекту йдеться про те, що після 8 років військової агресії, незаконної окупації та анексії окремих територій України, 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабну війну на всій території України.

    При цьому, через неможливість отримати перемоги у боях зі Збройними Силами України та іншими нашими захисниками та захисницями, окупантами здійснюються воєнні злочини щодо мирного населення, в тому числі було зафіксовано вже неодноразові порушення Женевських конвенцій. При цьому російський патріарх кіріл благословив російських військових на війну проти України після літургії на свято Торжества православ’я у москві та подарував ікону командувачу росгвардії Віктору Золотову. А в Україні продовжує свою діяльність по суті своїй – розгалужена всеукраїнська розвідувально-диверсійна структура, яка всі ці роки працювала і продовжує працювати на користь путіна – російська православна церква в Україні (раніше – Українська православна церква московського патріархату).

    До прикладу, 25 лютого 2022 року у Київській області біля Гостомеля був затриманий протоієрей російської православної церкви в Україні – Михаїл Павлушенко, який допомагав російській армії. 16 березня 2022 року у Києві затримали священника російської православної церкви в Україні отця Онуфрія. Під час обшуку його будинку було виявлено, що він співпрацював зі спецслужбами рф. І такі випадки є неодноразовими. Все це демонструє необхідність законодавчого закріплення заборони діяльності релігійних організацій та об’єднань, які керуються державами, що визнані в Україні такими, що здійснили військову агресію проти нашої держави.

    В Законі України «Про свободу совісті та релігійні організації» закріпленим є положення про те, що здійснення свободи сповідувати релігію або переконання не є абсолютним. Воно підлягає обмеженням, які встановлені законом і відповідають міжнародним зобов’язанням України та які необхідні для охорони громадської безпеки та порядку, життя, здоров’я і моралі, а також прав і свобод інших громадян. Заборона діяльності релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури релігійної організації, керівний центр (управління) якої знаходиться в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України або тимчасово окупувала частину території України підпадає під такі обмеження, адже є необхідним для охорони громадської безпеки та порядку в державі, так само як і для забезпечення національної безпеки, територіальної цілісності та захисту української державності загалом.

    Мета і цілі прийняття законодавчого акта

    Законопроєкт розроблено з метою охорони громадської безпеки та порядку в Україні. Для цього у проєкті пропонується заборонити діяльність релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури релігійної організації, керівний центр (управління) якої знаходиться в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України або тимчасово окупувала частину території України.

    Також встановлюється, що у місячний строк після набуття чинності Законом Кабінету міністрів України необхідно здійснити необхідні заходи щодо розпорядження об’єктами нерухомого майна і рухомих речей, які перебувають у власності, в оренді чи на інших підставах у розпорядженні в організацій (об’єднань), діяльність яких забороняється, відповідно до цього Закону.

    Найсвіжіше

    Популярне