Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Духовенство Сумської єпархії УПЦ МП опублікувало звернення про автокефалію

    Вже майже місяць триває війна, розв’язана Російською Федерацією проти України. Наша Батьківщина буквально стікає кров’ю. Гинуть і наші воїни, і мирні люди. Гинуть наші парафіяни та співгромадяни. Гинуть діти, йдеться у зверненні, яке опублікував отець Олександр Карпець у соцмережі.

    “Ми бачимо жорстокість і насильство з боку російських завойовників щодо цивільного населення на окупованих ними територіях. Цинічно та планомірно знищуються підприємства, лікарні, школи, склади продовольства. Для кожної людини, що неупереджено аналізує те, що вже очевидно, що реальна мета Російської Федерації – це не знищення об’єктів військової інфраструктури (як заявляло російське керівництво), а руйнування української економіки, а в перспективі й самої української державності. Події російських військових мають очевидні ознаки геноциду українського народу.

    За весь час цієї страшної війни ми не тільки не отримали захисту та допомоги від священноначалія російської православної церкви, але й побачили широку підтримку цієї війни з боку єпископату та духовенства у росії. Московський патріарх кіріл неодноразово виступав із прямою підтримкою дій російської армії на території незалежної України., йдеться у зверненні.

    “Доктрина «російського світу», що широко просувалась російською православною церквою, фактично є однією з модифікацій єресі етнофілетизму, засудженої в 1872 р. на Помісному Соборі в Константинополі. У цій доктрині приховано прагнення зберегти імперію, яка придушує прагнення народів до самостійного політичного та культурного розвитку. Також ця доктрина містить тезу, що суперечить православному вченню, про «неподільність руської церкви». Ми маємо ясно усвідомити, що доктрина «російського світу» стала одним із ідейних обґрунтувань військового вторгнення російських військ в Україну.

    Сьогодні православні мислителі всього світу докладають зусиль до того, щоб всебічно проаналізувати цю доктрину та підготувати її офіційне церковне засудження.

    “На жаль, російська пропаганда минулого року досягла помітних успіхів в Україні. Зокрема, як деякі наші побратими-співслужителі, так і деякі парафіяни наших храмів цілком розділяли доктрину «російського світу». Але сьогодні дедалі більшій кількості православних християн стає очевидним маніпулятивне підґрунтя цієї доктрини, що проклала кривавий шлях російської «спецоперації» в Україні. Дорогий владико! Не від себе тільки, а й від імені багатьох наших парафіян, які все голосніше і впевненіше говорять про неможливість подальшого перебування Української Православної Церкви у лоні Руської Православної Церкви, солідарно з духовенством Київської, Львівської, Володимир-Волинської, Рівненської, Черкаської єпархій, просимо Вас направити прохання до нашого Предстоятеля Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрії про необхідність якнайшвидшого скликання Собору Української Православної Церкви за участю єпископату, делегатів від духовенства, чернечих та мирян. Переконані, що такий Собор має висловити недовіру патріарху кірілу  та заявити про вихід УПЦ зі складу РПЦ та отримання канонічної (законної) автокефалії, тобто. повної незалежності під Предстоятельством Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія.
    Будь-яке підпорядкування нашої Церкви Московському Патріархату стало сьогодні неможливим. Це не предмет полеміки, це очевидний факт, йдеться у зверненні.

    Найсвіжіше

    Популярне