Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Ми не вчинили проти росії нічого, що заслуговує на душогубство, а лише хотіли жити як вільні люди

    Всі образи і сенси Великого посту, які щороку подає Церква відлунює в наших серцях тепер, коли триває війна. Україніці нічого не вчинили проти росії, що заслуговує на душогубство і не мали проти рф ніяких задумів, а лише бажали жити в своєму власному домі, як вільні люди. Наші захисники страждають як мученики. Віра в Ісуса Христа розіп’ятого дає українцям сили пережити страждання.

    Про це йдеться на проповіді предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, передає пресслужба ПЦУ.

    “Чи ми, як держава і народ, вчинили проти Росії щось таке, що заслуговує на жорстокість і душогубство, яких зазнаємо від військ сусіднього народу? Нічого подібного ми не вчинили, не мали проти сусідів ніяких злих задумів, а лише бажали жити в своєму власному домі як вільні люди. Чи заслуговують на смерть наші героїчні воїни, які віддають зараз своє життя за Україну, за її краще майбутнє? Чи вчинили супроти Московії щось зле і достойне покарання мирні мешканці Маріуполя, Харкова, Чернігова, Бучі та Гостомеля, Сум і Волновахи та десятків і сотень інших міст і сіл України, яких російські агресори зараз катують і вбивають, сіючи руйнування і смерть? Нічого подібного вони не вчинили! Але вони страждають. Страждають так, як страждали мученики, гнані язичниками і безбожниками. Страждають, як Спаситель на хресті – несправедливо”, – розповів митрополит Епіфаній.

    “Без віри в Бога, без віри у вічне життя, у перемогу добра над злом, такі страждання, таку несправедливість важко і неможливо пережити, не зламавшись, – додав митрополит. – Але наша віра в Христа розіп’ятого і воскреслого дає нам, дає українському народу сили долати ці страждання. Ми взяли хрест свій, взяли спільний хрест України – і несемо його на Голгофу страждань, щоби перемогти зло і досягти Воскресіння”.

    “Тому наші герої не вмирають, але йдуть у вічність зі славою! Тому пролита кров невинних не марно пропадає, але як і кров мучеників, вона дає вінці вічні тим, хто не зрадив любові до ближніх. А на голови мучителів ця кров збирається, за образним висловом Писання, як вугілля палаюче, переповнюючи чашу гніву Господнього, що буде вилита на беззаконників. Тож, дорогі брати і сестри, хоча і важкий хрест випав нам, але маємо гідно нести його, йти за Христом – і тоді досягнемо перемоги. Перемоги духовної і перемоги над злом, яке приніс в наш дім російський агресор. Перемоги, доказом якої є те, що розіп’ятий Христос – воскрес. Віримо, що силою правди та милості Божої, силою любові, жертовності та віри нашого народу і нині зранена, катована і розіп’ята ворогами Україна – воскресне”, – Підсумував митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній відвідав Київський міський медичний центр «Академія здоров’я людини». Також він розповів, що ракети на Україну летять з благословення очільника РПЦ кіріла.

    Найсвіжіше

    Популярне