Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    В Апостольській Столиці пройшов “Український тиждень”, — посол Андрій Юраш

    Посол України у Ватикані д-р Андрій Юраш зауважив, що минулий тиждень Апостольської Столиці був наповнений подіями, пов’язаними з Україною.

    “Минулого тижня майже не було дня, коли б Святійший Отець чи хтось інший із чільних єрархів Ватиканської Курії у певний спосіб не демонстрував свою підтримку нашої Держави у її священній боротьбі з російськими агресорами”, — зауважує посол на своїй фейсбук-сторінці.

    “Ось лише найважливіші моменти:

    13.03 – Папа після щонедільної молитви Ангел Господній майже всю свою промову присвятив Україні, говорячи про гуманітарну катастрофу у Маріуполі та наполягаючи на необхідності гарантування безпеки гуманітарних коридорів.

    13.03 – Кард. П’єтро Паролін в інтерв’ю офіційним медіаресурсам Ватикан заявив: «Чи ми дійсно робимо все можливе для досягнення перемир’я? … відчувається необхідність широкомасштабних політично-дипломатичних ініціатив, які досягнуть припинення вогню та початку переговорів. Святий Престол готовий зробити все можливе в цьому сенсі”.

    15.03 – Папа відповів на лист мера Києва В. Кличка, однозначно підтримавши українців: «Для варварства вбивства дітей, невинного та беззбройного цивільного населення не існує стратегічних причин, якими це можна обґрунтувати: єдине, що потрібно, – це припинити неприйнятну збройну агресію, перш ніж вона перетворить міста в цвинтарі».

    Кард. П. Паролін очолює Месу у соборі Св. Петра на мир в Україні (16.03) - фото 89589
    Кард. П. Паролін очолює Месу у соборі Св. Петра на мир в Україні (16.03)

    15.03 – Папа оголосив про свій намір 25.03 під час спеціальної служби у соборі Св. Петра у день Благовіщення за латинським календарем здійснити обряд посвячення України та Росії Непорочному Серцю Діви Марії як виконання обітниць, отриманих Св. Лючією при з’явленні Богородиці у Фатимі 1917 р.

    16.03 – під час традиційної загальної аудієнції, яка відбувається щосереди, Папа прочитав спеціальну молитву, яку уклав Архієпископ Неаполя Доменіко Батталья. Головний посил молитви – уподібнення страждань Христа до страждань українців під час війни (ось лише кілька фраз: «Господи Ісусе, що народився під бомбардуваннями Києва, помилуй нас. Господи Ісусе, що помер в обіймах мами в укритті Харкова, помилуй нас».

    16.03 – Папа з власної ініціативи зателефонував Патр. Кірілу у намірі переконати главу РПЦ сприяти встановленню миру в Україні.

    16.03 – з ініціативи ПУ та кількох інших посольств у соборі Св. Петра на головному вівтарі під проводом Кард. Пароліна була відслужена окрема служба за мир в Україні за присутності всього дипломатичного корпусу, акредитованого при Св. Престолі.

    кілька десятків послів при Св. Престолі висловлюють у соборі Св. Петра свою підтримку Україні після Меси за мир (16.03) - фото 89587
    кілька десятків послів при Св. Престолі висловлюють у соборі Св. Петра свою підтримку Україні після Меси за мир (16.03)

     

    18.03 – Папа, відкриваючи Конгрес «Виховувати до демократії в роздробленому світі», значну частину виступу присвятив подіям в Україні. При цьому він однозначно дав сигнал щодо необхідності закрити небо над Україною, виголосивши фразу «Я був під бомбардуваннями, а ви не закрили наді мною небо» як продовження тез про біблійну притчу про Страшний Суд.

    19.03 – Папа відвідав ватиканську клініку Bambino Gesu, де благословив українських дітей, які там перебувають на лікуванні.

    Папа відвідує українських дітей у госпіталі Bambino Ospedale Pediatrico Bambino Gesù (19.03) - фото 89588
    Папа відвідує українських дітей у госпіталі Bambino Ospedale Pediatrico Bambino Gesù (19.03)

    Найсвіжіше

    Популярне