Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Священник ПЦУ: першим кроком для виходу із МП є поминання патріарха Варфоломія

    Протоєрей Православної церкви України Андрій Дудченко пояснив, що не згадування імені кіріла (гундяєва)під час богослужінь нічого не змінює для священників і вірян УПЦ МП. Він нагадав, що вони всі з 2018 року є кліриками відновленої Київської митрополії Вселенського патріархату, тому першим кроком до виходу з МП може бути поминання імені патріарха Варфоломія.

    “Непоминання Кіріла – це акт, що ні до чого не зобов’язує. Це радше маскування. Його й раніше не поминали на багатьох парафіях. Ми в соборі, ще коли були в УПЦ МП, з 2014 не поминали. Онуфрій на зборах єпархії ще в грудні 2015 дозволив не поминати. Для тих, хто воліє розірвати з церквою окупантів, існує канонічний шлях, зроблений Вселенським Патріархатом. Всі ви, мої улюблені друзі і брати служителі з т.зв. УПЦ МП, від 11 жовтня 2018, є кліриками відновленої Київської Митрополії Вселенського Патріархату. Навіть якщо ви це заперечуєте чи не усвідомлюєте. Тому першим кроком до виходу з МП може бути простий факт усвідомлення того, що ви є клірики Вселенського Патріархату, і подальше служіння відповідно до цього усвідомлення. Тобто поминання Вселенського Патріарха Варфоломія. Вселенський Патріарх не заперечує проти його поминання без повного приєднання до ПЦУ.“, – зауважив Дудченко.

    Він зауважив, що 15 грудня 2018 всі, хто усвідомлював себе на той момент кліриками відновленої Київської Митрополії, зійшлися на Об’єднавчий собор у Софії Київській і це був наступний крок. Тому логічний наступний крок для вас – це возз’єднання з Православною Церквою України.

    “… я розумію, що для когось із вас такий крок виглядає принаймні зараз важким. Хоча насправді вибір простий: в Україні існує дві канонічні церковні юрисдикції: російська та українська. Вибір за кожним. Але для кого такий крок (приєднання до ПЦУ) важкий, не будемо форсувати події. Добре, не приєднуйтесь, ми вас і так визнаЄмо. Але що потрібно як повітря – це почати співслужіння з Православною Церквою України. Не вірте московській брехні про неканонічність ПЦУ. Подивіться: клірика Московської єпархії РПЦ о. Кирила Говоруна за співслужіння з ПЦУ ніхто не заборонив досі, хоча минуло вже більше року. А всі заборони, які накладали митр. Онуфрій чи інші єпископи УПЦ МП на тих, хто долучався до ПЦУ, не є дійсними, адже від 11.10.2018, ще раз акцентую, всі священнослужителі в Україні є кліриками Київської Митрополії Вселенського Патріархату. Тому не бійтеся, робіть рішучі кроки!”, – додав протоєрей ПЦУ.

    “Ми теж були до Об’єднавчого собору в УПЦ МП, і як я радію, що вирвалися з тої задушливої атмосфери. Настав час діяти, а не думати, що ваші єпископи вирішать за вас, чи що Москва вас відпустить. Якщо у вас, на вашу думку, щось не так з місцевим єпископом ПЦУ – ви можете проситися до митр. Епіфанія у ставропігію (безпосереднє підпорядкування Митрополиту Київському). Не тіштеся ілюзією, ніби вся УПЦ МП перейде. Залишаться колаборанти. Робіть свій вибір вже зараз. Час діяти!”, – підсумував священник ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне