Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ після війни почне обговорювати подальші дії, але про діалог з ПЦУ не хоче й чути, – Євстратій Зоря

    Речник МП в Україні митрополит Климент заявляє, що після війни він з іншими архієреями почнуть обговорювати, що робити далі. А про діалог з ПЦУ навіть не хоче чути.
    Про це пише архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Православної Церкви України Євстратій (Зоря).
    1. Варто нагадати владиці, що в час покійного митрополита Володимира існували комісії з його сторони і зі сторони УПЦ КП та УАПЦ для спілкування. На жаль цю роботу на етапі перших успішних кроків просто знищила Москва.
    Відтак виникає логічне питання: чому в мирному 2009 році для його сторони було можливим вести предметну розмову з Церквами, які не були визнаними, а тепер, коли запит як серед православних, так і в суспільстві не просто на діалог, а на РІШЕННЯ – надзвичайний, він каже, що про це мови нема і взагалі треба чекати?
    ПЦУ – хоча поки що і не всіма, але ВИЗНАНА Помісна Церква. Якщо ви вели розмови з УПЦ КП та УАПЦ, то НІЩО, окрім відсутності бажання, доброї волі та наявності страху перед Москвою – НЕ ПЕРЕШКОДЖАЄ розпочати діалог.
    2. Вже зараз МП в Україні має ДОКОРІННО переглянути спосіб своєї комунікації з суспільством. Схеми, за якими там звикли працювати, і раніше були безплідними, бо працювали на внутрішню аудиторію МП, а не на суспільство. А з 24 лютого вони не актуальні, більше того – злочинні, бо зав’язані на ідеологію «русского міра».
    Як було – не буде. Басні про «канонічність» МП на тих, кого вбивають з «благословення» Кирила – не діють. Якщо ви будете чекати часу після війни щоби ПОЧАТИ радитися між собою – то ви вже запізнитеся.
    3. В кривому дзеркалі МПвУ нібито переказ нібито мовчання («не заперечив») Вселенського Патріарха щодо певних ідей одного професора – перетворюється у твердження про «розчарування Томосом і намір створити іншу юрисдикцію». Немає нічого дивного – ті самі люди з МП свого часу стверджували, що кожна парафія ПЦУ має «платити Фанару 4 тис. євро в місяць за Томос». Фантазія у креативників на зарплатах Новінського – невичерпна.
    Але як би не хотілося ієрархам і клірикам МП – Томос був і є базою, від якої Вселенський Патріарх не відступить, бо інакше би заперечив самого себе. Якщо в умовах значної сили РПЦ він не відступив за ці три роки ні на крок – то тим більше зараз відступати в умовах морального банкрутства Кирила Гундяєва та Моспатріархії немає жодного сенсу.
    Брехня і вигадки – традиційна знаряддя московської пропаганди проти Української Церкви. Але війна зриває маски та багатьом розкриває очі. Сподіваємося, що і речник МПвУ з колегами зрозуміють це та нарешті вийдуть з облуди «русского міра».

    Найсвіжіше

    Популярне