Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Америки: «Сьогоднішнє кровопролиття в Україні має бути покладене на плечі Владіміра Путіна»

    9 березня у Сполучених Штатах Америки єрархи УПЦ США: Даниїл і Антоній та архієпископ Америки Елпідофор помолились за мир в Україні разом з іншими представниками Церков.

    “Протягом останніх двох тижнів світ спостерігав за тим, як Росія розпочала несправедливе та жорстоке вторгнення в Україну. У ці турбулентні часи ми щиро молимося за тих, чиє життя постраждало від цього жорстокого нападу. Наслідки нинішньої гуманітарної трагедії відчуваються на всій території України, сусідніх з нею країнах та у всьому світі”, – написав у Фейсбуці архієпископ Америки Елпідофор.

    “Насильство у світі – це сумна ознака нашої упалої реальності та недосконалості нашого людського досвіду, поневоленого нашими розбитими серцями, які були знеболені нашим відчуженням від присутності Бога. Насильство – це гріх, який повністю протирічить тому покликанню, для якого чоловіки і жінки створені: нести найвище насліддя образу Божого, одночасно зростаючи за Його подобою. Тому жодна війна ніколи не може називатися “святою” і навіть “справедливою” у спробі раціоналізувати її як морально прийнятну. Сьогоднішнє кровопролиття в Україні має бути покладене на плечі Владіміра Путіна, який ризикує глобальним миром заради власної егоїстичної політичної програми”, – підкреслив архієрей.

    Архієпископ Елпідофор нагадав, як десять днів тому Вселенський патріарх Варфоломій сказав: ми “… благаємо закінчити війну зараз. Щоб негайно припинити будь-який акт насильства, будь-що, що поширює біль та смерть. Нехай переможе розум, любов до ближніх, примирення та солідарність, світло Воскреслого Христа, дар життя”.

    “У цьому ж дусі ми приєднуємося до тих почуттів, які висловлює Його Всесвятість, закликаємо вірних: молитися та підтримувати весь Український Народ  – Православну Церкву України та Православну Церкву під Московським патріархатом, українську католицьку та єврейську громади, тих, які належать до будь-якої релігії, для тих хто без віросповідання, а також для всіх, хто опинився у скруті”.

    “Я хотів би подякувати Високопреосвященному митрополиту Ієрапольського Антонія та Високопреосвященному архієпископу Памфлійському Даніїлу за їх натхненне керівництво Оскільки вони приймають цю молитву у своєму Соборі, ми дякуємо їм за можливість зібратися та молитися разом у дусі солідарності та співчуття. Сьогодні ми відчуваємо щастя бути оточеними такою великою любов’ю та підтримкою друзів України. Хочу висловити сьогодні глибоку вдячність усім вам за те, що з такою готовністю відповіли на наш заклик молитися за мир в Україні”, – зазначив архієпископ.

    Він також нагадав, як у відповідь на трагічну гуманітарну кризу в Україні та невідкладну необхідну там допомогу грецька православна архієпархія Америки, оголосили про великий збір коштів, який допоможе тим, хто найбільше постраждав від російського вторгнення.  “Саме тому, як перший крок, ми пожертвували Вселенському Патріархату 100 тисяч доларів на підтримку зусиль Православної Церкви України, а також створили Український фонд допомоги, заснований у співпраці з Міжнародним православним благодійним фондом (IOCC)”.

    “Пані та панове, шановні сестри та брати, Коли ми дивимося новини з України, нас надихає як неймовірна мужність українського народу, який з доблестю протистоїть жахливим випробуванням, на які ніхто не очікував, так і хоробрість багатьох тисяч російських людей, які ризикують своєю свободою – і, можливо, навіть життям – протестуючи проти цього неспровокованого та необґрунтованого нападу”, – зауважив архієпископ Елпідофор.

    “Воістину, любов Христа здатна зруйнувати всі бар’єри, перетворюючи нас на єдину сім’ю, здатну протистояти злу і зцілювати рани, від яких страждає наш світ у цей самий момент. Для мене це пророчий урок, який дав нам Його Святість Вселенський Патріарх Варфоломій, надавши Томос про автокефалію Української православної церкви у 2019 році. Духовна незалежність Православної Церкви України була – і ще більшою мірою сьогодні є – реальною відповіддю на поділ. Незалежна православна церква як обіцянка єдності для народу України: такою була думка Його Святості Вселенського Патріарха Варфоломія. Коли настане час подумати про відновлення цієї чудової країни після цієї трагедії, я бачу чудову нагоду для Православної Церкви стати каталізатором та джерелом відродженої єдності”, – підсумував архієпископ Америки.

    Найсвіжіше

    Популярне