Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній звернувся до УПЦ МП: ми закликаємо вас стати на канонічний шлях – на шлях єдності

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній звернувся до Московського патріархату в Україні із проханням про об’єднання.

    «Дорогі владики, отці, брати і сестри! Ви, так само як і всі ми, страждаєте від російської навали. Кожна російська бомба, ракета, снаряд на українській землі остаточно вбивають міфи про “Святу Русь” та “триєдиний народ”. Багато з вас вже замислюються над тим, що далі неможливо перебувати в юрисдикції російського патріарха. Ви завжди декларували відданість канонам, а канони визначають, що в Україні має бути єдина Помісна Церква. Ми закликаємо вас стати на канонічний шлях – на шлях єдності», – йдеться в заяві митрополита Епіфанія, опублікованій на сайті ПЦУ.

    Предстоятель ПЦУ зауважив, що багатьом буде нелегко це зробити.

    «Розуміємо, що для багатьох не просто буде йти цим шляхом. Тому пропоную: ті, хто вже готовий і бажає долучитися до Православної Церкви України – наші двері і наші серця відкриті для вас! Як окремі громади, так і цілі єпархії можуть зробити це, стати частиною Православної Церкви України. Хто не готовий до такого кроку – може виявити свій добрий намір спільним служінням з нами, як це прийнято між духовенством різних юрисдикцій, наприклад у країнах діаспори. Хто не може наважитися і на це – хоча би задекларуйте публічно вимогу до свого керівництва не просто перестати поминати ім’я Московського патріарха, але мати повну незалежність від Москви з якнайшвидшим внесенням до Статуту відповідних змін», – підкреслив митрополит.

    «”Русскій мір” приніс на нашу землю страшне горе, тому належить назавжди порвати з цією закривавленою шовіністичною ідеологією. До вірних Православної Церкви України та до наших прихильників я хочу поновити своє прохання, висловлене раніше: не піддавайтеся емоціям, дайте можливість нашим братам пройти шлях до єдності. Нам потрібне справді свідоме єднання, бо лише так воно буде правдивим і міцним», – додав предстоятель ПЦУ.

    «Підношу нині за українських воїнів, за Президента і державу, за всіх вас свої молитви та закликаю Господнє благословення! Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!», – підсумував він.

    Нагадаємо, раніше стало відомо, що п’ятнадцять єрархів УПЦ МП (РПЦвУ) відмовились від згадування імені Московського патріарха Кіріла.

    Найсвіжіше

    Популярне