Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Екзарх Вселенського патріарха залишається в Києві і молиться за українців і ЗСУ, – священник ПЦУ

    Священник Православної Церкви України отець Віктор Мартиненко, розповів, що екзарх Вселенського патріарха залишається в Києві і молиться за українців і українську армію, тому ми переможемо.

    «У який відповідальний і величний час судилося нам жити!  Колись, чверть століття тому, молодим хлопцем вчився я у духовній семінарії. Блаженної пам’яті отець Петро Влодек викладав у нас Історію Української Церкви. Пам’ятаю як проникливо сивочолий старець – “Дєдушка Ректор”, як ми його називали, – розповідав нам про Берестечківську битву. Особливо про митрополита Коринфського Іосафа – грека, Екзарха Вселенського Патріарха, який був духівником Богдана Хмельницького і всього козацького війська. Як митрополит в архієрейських ризах об’їжджав на коні козацьке військо бід час битви і підбадьорював та благословляв козаків», – розповів отець Віктор на своїй сторінці у Фейсбуці.

    «Ми, молоді юнаки, із захопленням слухали ті розповіді, погано уявляючи митрополита на коні, бо на той час більшість з нас живих митрополитів і не бачили).
    І ось, пройшли роки. Один з тих волинських семінаристів – тоді Міша Аніщенко, а нині – єпископ Михаїл, теж Екзарх Вселенського Патріарха, архієрей, тільки не Коринфський, а Команський, через 371 рік після битви під Берестечком, у часі набагато масштабнішої, жорстокішої і відповідальнішої битви звертається до нас зі словом підтримки. Не на коні, але біля Андріївської, посеред розбомбюваного і розстрілюваного ворогами Києва», – додав священник.

    «Так, то мій друг, але, скажу вам чесно, я захоплююсь ним, його рішенням лишитися з нами! Він не має своєї пастви тут – будучи дипломатичним представником Вселенського Патріархату, мав повне право евакуюватися, але лишився з нами. Пишаюся нашою дружбою!», – зауважив отець Віктор.

    «Я не знаю, чи в Києві зараз представники церкви-мачухи, але я знаю, що Екзарх Церкви-Матері тут. На горі Апостола Андрія він молиться і благословляє наш народ і нашу армію! Тож, ми переможемо! Слава Україні! Слава героям!», – підсумував священнослужитель.

    Нагадаємо, раніше отець Віктор проаналізував, за який «мир» моляться в РПЦвУ. Також ми публікували звернення екзарха Вселенського патріарха в Україні, єпископа Команського Михаїла з приводу Російської агресії.

    Найсвіжіше

    Популярне