П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія не має майбутнього, – український журналіст Єсипенко оголосив останнє слово на суді в окупованому Криму

    Український журналіст, фрілансер “Крим.Реалії” (проєкт “Радіо Свобода”) Владислав Єсипенко оголосив останнє слово під час засідання російського окупаційного Сімферопольського районного суду в окупованому Російською Федерацією Криму.

    Про це повідомляє “Крим.Реалії”.

    “Я вважаю цю справу політичною. Чому? Тому що я журналіст українського видання і, швидше за все, співробітники ФСБ хотіли показати, наскільки неприйнятна свобода слова. Я вважаю, що загрози і тортури у XXI столітті неприйнятні. У 1937 році катували та розстріляли мого діда. Склалося враження, що у тих чекістів, які були тоді, – у них є онуки, правнуки, які роблять такі самі дії, як у 1937 році”, – розповів журналіст.

    Єсипенко переконаний, що влада РФ, як і окупаційна адміністрація Криму, прагнуть дискредитувати роботу вільних журналістів, які дійсно хочуть показати ті речі, що реально відбуваються в Криму. На підтвердження своїх слів він навів той факт, що проєкт “Крим.Реалії” визнали іноземним агентом у Росії.

    “Якщо вирок щодо мене буде не виправдальним, то я вважаю, що це вирок системі, бо в Криму править ФСБ. Я вважаю, що це аксіома, яка не зміниться. Якщо так далі буде, то ця країна не має майбутнього”, – сказав Владислав Єсипенко.

    Нагадаємо, окупанти затримали журналіста Владислава Єсипенка 10 березня 2021 року, після того, як чоловік побував на акції до Дня народження Тараса Шевченка у Сімферополі. ФСБ звинуватила кореспондента у “шпигунстві на користь України”. Правозахисники й дружина Єсипенка наголошують, що йому не дають доступу до незалежного адвоката, тож закликали міжнародну спільноту втрутитися у ситуацію.

    У ФСБ стверджують, що під час обшуку з автомобіля Владислава Єсипенка було вилучено предмет, схожий на саморобний вибуховий пристрій, який затриманий нібито зберігав “для власної безпеки”.

    Служба зовнішньої розвідки України назвала затримання працівника ЗМІ пропагандистською акцією, якою окупаційна влада намагається створити відповідний фон до роковин окупації півострову.

    Владислав Єсипенко також заявляв, що після арешту його протягом двох діб піддавали тортурам. За повідомленням адвоката Олексія Ладіна, після цього співробітники ФСБ Росії “погрожували Єсипенку розправою”.

    Найсвіжіше

    Популярне