П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Затримання російськими спецслужбами українського журналіста створює “потрібний фон святкування” роковин окупації Криму, – СЗР

    Служба зовнішньої розвідки України прокоментувала затримання в окупованому Криму журналіста “Радіо Свободи” Владислава Єсипенка, якому Федеральна служба безпеки Російської Федерації інкримінує шпигунство на користь українських спецслужб.

    Про це, з посиланням на сторінку СЗР у Facebook, пише “Obozrevatel”.

    Українські розвідники назвали затримання пропагандистською акцією, якою окупаційна влада намагається створити відповідний фон до роковин окупації півострову, зокрема, перед проведенням 17 березня ініційованого РФ неформального засідання Радбезу ООН із кримської проблематики. А також відволікає увагу населення від внутрішніх проблем.

    “ФСБ створює потрібний Кремлю фон для “святкування” роковин окупації Криму… На нинішньому етапі Росія цілеспрямовано нагнітає ситуацію, намагаючись перекласти на українську сторону відповідальність за процес урегулювання на сході України та дискредитувати ініціативу “Кримська платформа” з мирної реінтеграції Криму”, – зазначили у відомстві.

    “Obozrevatel” нагадує, Єсипенка затримали 10 березня 2021 року, після того, як чоловік побував на акції до Дня народження Тараса Шевченка у Сімферополі. У ФСБ звинуватила журналіста в “шпигунстві на користь України”, заявивши, що він знімав на камеру місцевість, об’єкти життєзабезпечення і місця масового перебування людей у Криму.

    Українець перебуває в ізоляторі тимчасового тримання, куди його відправили щонайменше на два місяці. Правозахисники й дружина Єсипенка кажуть, що йому не дають доступу до незалежного адвоката, тож закликали міжнародну спільноту втрутитися у ситуацію.

    У ФСБ стверджують, що під час обшуку з автомобіля Владислава Єсипенка було вилучено предмет, схожий на саморобний вибуховий пристрій, який затриманий нібито зберігав “для власної безпеки”.

    Найсвіжіше

    Популярне