Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Атеїсти Росії виступили проти комерційної діяльності РПЦ

    Представники регіонального відділення у місті Владимир Всеросійського громадського об’єднання “Атеїсти Росії” оприлюднили звернення в адресу депутатів Законодавчого зібрання Владимирської області зі скаргою на комерційну діяльність Російської православної церкви.

    Атеїстам не сподобалось, що РПЦ використовує отримані від держави об’єкти нерухомості для комерційної діяльності, а тому, організація виступила з ініціативою внести зміни до федерального закону “Про передачу релігійним організаціям майна релігійного призначення, що перебуває в державній чи муніципальній власності”.

    Приводом для такого обурення послужила нещодавня пресконференція митрополита Владимирського і Суздальського Тіхона (Ємєльянова), у якій він детально розповів про бізнес-плани очолюваної ним єпархії.

    Архієрей повідомив журналістам, що днями РПЦ отримала від місцевої влади історичний маєток, відомий у Владимирі, як “Будинок ректора”. І у вказаній будівлі, єпархія має намір облаштувати готель для паломників, спортзал та іконописну майстерню. А в іншій споруді, яку також отримала релігійна організація, Тіхон (Ємєльянов) розпорядився відкрити кав’ярню.

    Атеїсти трактували такі заяви однозначно: церква планує використати отримані від держави об’єкти нерухомості для отримання прибутку.

    Невіруючі росіяни вирішили нагадати владі і духовенству Моспатріархату, що по всій території РФ у власність РПЦ перейшла велика кількість пам’яток культурного спадку, які потребують негайного ремонту. В першу чергу, це стосується релігійних споруд у сільській місцевості.

    “Атеїсти Росії” вбачають у цьому лицемірство служителів культу з РПЦ. На ремонт комерційних приміщень, які будуть приносити прибуток, РПЦ знаходить ресурси, а на відновлення пам’яток архітектури, які були передані у їхню власність, ні”, – цитує “Томикс” фрагмент заяви представників невіруючих росіян.

    Що ж стосується змін у законодавство, атеїсти запропонували закріпити у нормативно-правоих актах наступне формулювання: “заборонити передачу церкві майна, яке безпосередньо не використовується у богослужіннях, допоки на території регіону у власності церкви перебувають пам’ятники культурного спадку, що потребують ремонту”.

    В РПЦ пропозицію “Атеїстів Росії”, наразі, не коментують.

    Найсвіжіше

    Популярне