Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія керує на території України повністю лояльною до себе релігійною організацією – РПЦвУ

    Росія керує на території України повністю лояльною до себе релігійною організацією, яку в принципі можна назвати «Російською Православною Церквою в Україні» (РПЦвУ). Саме завдяки цій впливовій силі Кремль вміло використовує релігійний фактор для пропагування серед українців ідей «русского мира» – доктрини, згідно з якою колишні радянські республіки нерозривно пов’язані з Москвою.

    Про це повідомляє globalnews.ca 

    Протягом десятиліть РПЦвУ мала в офіційній назві слова «Українська Православна Церква». Попри те, що на слово «українська» у назві, дана церква повністю контролюється її «материнською» організацією — Російською Православною Церквою. Навіть її статут було затверджено в Москві, а всі просування по єрархічній ланці також мають отримати зелене світло від РПЦ.

    У 2018 році Верховна Рада України ухвалила закон, що зобов’язує промосковську церкву містити в назві слово «російська», щоб правдиво відображати інформацію про розташування її центру прийняття рішень. Природно, що «УПЦ» різко виступила проти цього закону, жаліючись на «переслідування».

    Крім цього РПЦвУ прагне сіяти нестабільність і сумніви. Минулого року РПЦвУ стала одним із головних двигунів антивакцинаторського руху в Україні. У листопаді РПЦвУ підтримала акцію протесту антиваксів в Києві, в день, коли в Україні від коронавірусу померло 720 осіб. Тоді МОЗ звинуватило РПЦвУ у поширенні антивакцинаторських настроїв.

    Найсвіжіше

    Популярне