П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх висловив ноту протесту через дискотеку в православному монастирі в Туреччині

    Вселенський патріарх Варфоломій висловив ноту протесту міністру культури і туризму Туреччини через дискотеку в православному монастирі Панагія Сумела в Туреччині, організованою з дозволу місцево турецької влади.

    «Вселенський патріарх Варфоломій надіслав міністру культури і туризму Турецької Республіки Мехмет Нурі Ерсой, лист протесту за образу патріаршого та ставропігійського монастиря Панагії Сумела Трапезундської, шани Вселенського патріархату та понтійського романізму, а також пам’ятка цього світу, релігійної, культурної спадщини, шляхом виділення його приміщень, згідно з візуальними матеріалами, що розповсюджуються в Інтернеті, для цілей, що не відповідають його релігійному характеру та історії», – йдеться в офіційному повідомленні оприлюдненому на Фейсбук сторінці Вселенського патріархату.

    Вселенський патріарх також зазначив, що стародавній монастир Сумела сьогодні функціонує як музей, а Міністерство культури і туризму Туреччини несе відповідальність за його належне управління та охорону у всьому.

    «Нагадаємо також, що багато років тому в аналогічному випадку осквернення у новорічну ніч Святої Софії у Стамбулі, яка тоді офіційно функціонувала як музей, Його Святість направив рішучий протест тодішньому відповідальному міністру, який швидко виправив неприпустиму дію, відкликавши відповідний дозвіл», – підсумували у Вселенському патріархаті.

    Нагадаємо, Грецьке Міністерство закордонних справ відреагувало на проведення дискотеки в православному монастирі в Туреччині. «Нещодавні зображення, які були опубліковані в соцмережах, на яких іноземний гурт, схоже, танцює на дискотеці в районі історичного монастиря Панагії Сумела, є оскверненням цього пам’ятника», – йдеться в заяві МЗС Греції.

    Раніше ми повідомляли, що Турецька влада влаштувала дискотеку в православному монастирі Панагія Сумела. Ситуацію прокоментував богослов архімандрит Вселенського патріархату Романос Анастасіадіс.

    «Як і у випадку з Святою Софією, так і зараз, за ​​цей інцидент, що стався в Панагії Сумелі, головні винуватцями є московити. Це ще одна брудна гра, спрямована на оскарження прав Вселенського престолу. Тобто це те, що вони роблять скрізь. Вони стоять за війнами, масовими вбивствами, кровопролиттям, а потім нібито біжать говорити про “захист”. Що б вони не робили в Єрусалимі, адже вони також стоять за фанатиками, які загрожують Єрусалимському патріархату», – писав архімандрит Романос.

    Найсвіжіше

    Популярне