П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    «За цим стоять московити»: Турецька влада влаштувала дискотеку в православному монастирі Панагія Сумела

    Турецька влада, яка за участю президента Ердогана у 2020 році відкрила після реставрації Трапезундський монастир Панагія Сумела, нещодавно організувала там дискотеку, повідомляє orthodoxtimes.com. Ймовірно, що за інцидентом в монастирі стоять росіяни, які вже заявили свою «стурбованість» дискотекою. У монастирі немає ченців, а сам він підпорядковується міністерству культури Туреччини.

    Ситуацію прокоментував богослов архімандрит Вселенського патріархату Романос Анастасіадіс. Він зауважив, що РПЦ поспішила заступитись за це блюзнірство водночас коли і сама Московська патріархія продовжує порушувати канони церкви, вторгаючись в Александрійську Церкву і нападаючи на Вселенський патріархат.

    «Московська секта (зневажливо названа «Церква») поспішила … “протестувати” за осквернення … Панагії Сумела. За яким правом насправді? Яке відношення важкі вовки півночі мають до Сумела, до Ромеїв? Чи не вони намагаються знищити все римське, грецьке, православне? Чи не вони ганьблять Православну Церкву неканонічними вторгненнями та “демонічними служінням” як у юрисдикції Вселенського патріархату в Малій Азії, так і в юрисдикції Александрійського патріархату в Африці? Хто зробив їх “захисниками” чи адвокатами?», – написав Романос.

    Архімандрит зауважив, що за інцидентом в монастирі стоять росіяни.

    «Як і у випадку з Святою Софією, так і зараз, за ​​цей інцидент, що стався в Панагії Сумелі, головні винуватцями є московити. Це ще одна брудна гра, спрямована на оскарження прав Вселенського престолу. Тобто це те, що вони роблять скрізь. Вони стоять за війнами, масовими вбивствами, кровопролиттям, а потім нібито біжать говорити про “захист”. Що б вони не робили в Єрусалимі, адже вони також стоять за фанатиками, які загрожують Єрусалимському патріархату», – додав архімандрит Романос.

    Панагія Сумела – комплекс монастирських будівель, найдавніша частина яких сходить у IV століття, був духовним центром понтійських греків аж до 1923 року, коли відбувся греко-турецький обмін населенням і християни покинули Трапезунд. У 1930 році реліквії монастиря були також евакуйовані в Грецію. Зараз монастир без монахів і є суто туристичним об’єктом Туреччини.

    Найсвіжіше

    Популярне