Четвер, 9 Травня, 2024
Бiльше

    Ердоган зробив «жест доброї волі» в бік Вселенського Патріархату

    Президент Туреччини Реджеп Ердоган відкрив після реставрації Трапезундський монастир Панагія Сумелá. Закінчення робіт і прийом результатів вищим керівництвом країни відбулися на тлі критики, що обрушилася на Туреччину після демонстративного повернення статусу мечеті колишньому головному візантійському храму – Св. Софії.
    Панагія Сумела – комплекс монастирських будівель, найдавніша частина яких сходить у IV століття, був духовним центром понтійських греків аж до 1923 року, коли відбувся греко-турецький обмін населенням і християни покинули Трапезунд. У 1930 році реліквії монастиря були також евакуйовані в Грецію, повідомляє телеграм-канал «Релігія сьогодні».
    У 2010 році відбулася перша Літургія в монастирі після вигнання греків. Службу очолював патріарх Варфоломій. З тих пір подібні служби проходили щорічно до 2015 року, коли монастир раптово був закритий на реставрацію.
    Вже після оголошення про те, що служба 2020 року в Сумела не відбудеться, реконструкція була раптово завершена і на церемонії прийому робіт Ердоган заявив, що православні громадяни Туреччини зможуть взяти участь в службі 15 серпня. Між прем’єром і патріархом також відбулася телефонна розмова з цього приводу.

    Найсвіжіше

    Популярне