Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Книгу про історію Десятинної церкви виклали онлайн

    У виданні «Десятинна церква: відома і невідома» (Laurus, 2021) генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук розповів найцікавіші аспекти історії храму та історичної місцевості навколо нього.

    Десятинна церква знана як перший мурований храм Руси. Проте точних даних щодо вигляду пам’ятки залишилося обмаль. Із видання можна дізнатися, на яку іспанську пам’ятку могли бути схожі палаци князя Володимира поруч із Десятинною церквою, які загадкові поховання розташовувалися на місці її зведення, які скарби знаходили тут та як деякі з них втратили. Про це повідомляє “Вечірній Київ”.

    У рамках виставки «Церква Богородиці Десятинна: архітектурно-мистецький образ» музей надає книжку у вільний онлайн-доступ. Придбати «класичну» паперову версію можна в крамниці музею.

    У Національному музеї історії України зберігаються тисячі артефактів із території першохраму. Для цієї виставки дослідники буквально, як мозаїку, намагалися скласти цілісне уявлення про пам’ятку. Десятинна церква розташовувалася на сучасній території музею — де саме, вам підкажуть плитки з qr-кодами.

    Виставка «Церква Богородиці Десятинна: архітектурно-мистецький образ» приурочена до 1025 років освячення Десятинної церкви — осередку утвердження та поширення християнства й першого християнського кам’яного храму Русі. Богородичний собор, споруджений великим князем київським Володимиром Святославичем, урочисто освятили 996 року. На будівництво князь Володимир віддав десяту частину власних прибутків, звідси й друга назва храму — Десятинна церква.

    Рештки фундаментів Десятинної церкви є однією з найважливіших археологічних пам’яток культурної та релігійної спадщини. Проте донині достеменно невідомо, який саме вигляд мала ця споруда. — Десятинна церква. Музей пропонує кожному відвідувачу спробувати самостійно реконструювати зовнішній вигляд та інтер’єр цієї пам’ятки.

    На виставці можна оглянути понад 1000 знахідок із території храму: будівельні матеріали та деталі пластичного декору, фрагменти фрескового розпису, мозаїки, декору підлоги, бронзовий дзвін, вироби побутового та культового призначення, візантійський процесійний хрест, унікальні знахідки з таємного сховища Десятинної церкви та матеріали одного із небагатьох вцілілих князівських поховань ХІ ст., відкриті 1939 року, матеріали з дохристиянського могильника, на якому звели першохрам.

    Найсвіжіше

    Популярне