П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Грекомовний ресурс «Ромфея» посилається на фото користувача Фейсбук, як на офіційне джерело «УПЦ КП»

    Грекомовний проросійський ресурс «Ромфея» (Romfea) посилається на фото користувача Фейсбук у групі «Віряни Київського патріархату», як на офіційне джерело ліквідованої «УПЦ КП» і пише про це новини, називаючи їх «не фейком».

    Нагадаємо, 25 січня ресурс «Ромфея» опублікував новину про те, що нібито почесний патріарх Філарет призначив розкольника Авксентія (Марінеса) «патріаршим екзархом в Афінах, із завданням займатися українською діаспорою у Греції». Стаття містила скріншот документу ліквідованої «УПЦ КП», в якому йшлось про зміну титулу Авксентія, а не про призначення його «екзархом».

    У пресрелізі на сайті «УПЦ КП» не згадується про призначення Авксентія (Марінеса) «екзархом УПЦ КП в Греції». «Духовний Фронт України» опублікував статтю, в якій викрив брехню «Ромфеї».

    Ця історія отримала продовження.  Автори «Ромфеї» 3 лютого знайшли «потрібний документ», в якому від імені «УПЦ КП» із підписом почесного патріарха Філарета йдеться про призначення розкольника із Греції Авксентія (Марінеса) «екзархом української діаспори УПЦ КП в Греції». Досі рішення із цього документу не оприлюднені на офіційному сайті ліквідованого «Київського патріархату», а сам документ опублікований користувачем Михайлом Іванченком у Фейсбук групі «Віряни Київського патріархату». У зв’язку з чим постає питання про професіоналізм авторів ресурсу «Ромфея» та їхньому підходу до першоджерел.

    По-перше, чому в «Ромфеї» не вказують звідки взятий документ «УПЦ КП»? Невже журналісти не повинні вказувати першоджерело? По-друге, чому в «Ромфеї» не зазначають, що в пресрелізі «Синоду УПЦ КП» і на їхньому сайті нічого немає про «екзарха української діаспори УПЦ КП в Греції»? По-третє, чому вони не пояснили, що попередній документ не стосувався призначення Авксентія екзархом, а стосувався зміни його титулу в «УПЦ КП»? І по-четверте, чи вважають в «Ромфеї» надійним джерелом рішень «УПЦ КП» допис мирянина Михайла Іванченка у Фейсбуці, який навіть не є «єпископом УПЦ КП»?

    Якщо рівень «Ромфеї» — публікації із посиланням на фото документів, опублікованих вірянами в групах в соцмережах — тоді ми можемо лише поспівчувати такій «професійній журналістиці» на релігійну тематику.

    Навіть якщо припустити, що Філарет дійсно призначив Авксентія «екзархом», то він не є єрархом ПЦУ, адже Синод ПЦУ декілька разів наголошував, що всі «єпископи» висвячені Філаретом не можуть вважатись канонічними єпископами, бо їхні «хіротонії» відбулись без узгодження Синоду Православної Церкви України. Про це окремо наголошувалось на кількох засіданнях Синоду ПЦУ.

    У ПЦУ підкреслили, що такі «єпископи» не будуть прийняті в клір ПЦУ в майбутньому, а на останньому Синоді ПЦУ попросила Грецьку Церкву відлучити так званого «митрополита УПЦ КП» Авксентія (Марінеса) від церкви взагалі. Саме тому ні про яке вторгнення ПЦУ в Грецію не може бути й мови, як і про професійну журналістику від «Ромфеї» з добросовісним підходом до матеріалу і першоджерел.

    Найсвіжіше

    Популярне