Субота, 18 Травня, 2024
Бiльше

    У митрополії УПЦ США ​​звершили молитву за Україну і за героїв Крут

    У Митрополії УПЦ США (Вселенського Патріархату) ​​у Саут-Баунд-Бруку відбулась Божественна Літургія, під час якої лунали молитви за Україну та митрополита Антонія (Щербу), першоєрарха УПЦ США, в день його народження та іменин.

    Про це повідомляє сайт УПЦ США.

    З присутнім у вівтарі митрополитом Антонієм Божественну Літургію відслужив архієпископ Даниїл (Зелінський), правлячий єрарх Західної Єпархії УПЦ США.  Під час проповіді архієпископ Даниїл пояснив, що кожне творіння Бога, кожна істота має своє призначення. У людей також є мета, божественне призначення.

    “Як діти Божі, ми маємо ціль – прославляти Бога всією своєю істотою та взаємодіяти зі світом, у якому ми опинилися. 104 роки тому сьогодні, у 1918 році, 300 юнаків-кадетів відчули потребу захищати не лише рідну землю, а й своїх близьких і сусідів, а за 30 кілометрів від Києва, на вокзалі Крут, блокувати наступ більшовицьке  чотиритисячне військо. Переважаючи більш ніж 10-1, молоді чоловіки поставили на кону своє життя, щоб захистити життя інших. Маючи мало боєприпасів, вони змогли затримати просування протягом п’яти годин, необхідних для підписання договору з Австро-Угорщиною про відновлення кордонів України 1914 року. Один, хто вижив у цій битві, емігрував до Сполучених Штатів, а після його смерті був похований на Андріївському кладовищі”, – сказав архієпископ Даниїл.

    “Ми вшановуємо пам’ять цих 300 юнаків, які віддали своє життя заради захисту кордонів України. Через 104 роки ми стикаємося з майже такою ж ситуацією, коли російські війська скупчуються на кордонах України, загрожуючи країні агресією”, – зазначив він.

    За підтримки митрополита Антонія, архієпископ Даниїл запросив усіх представників української громади, які перебувають за межами України, чи то в США, Новій Зеландії, Німеччині, Бразилії тощо помолитися за мир в Україні.

    «Нас просять сьогодні помолитися, щоб просити Бога захистити цілісність кордонів України, але, кажу вам, – продовжив архієпископ Даниїл, – що ми повинні не лише молитися під час церковних служб за благополуччя наші народи, але ми повинні зібратися разом як духовна армія, як воїни в Армії Христа. Армія Господа набагато більша за будь-який танк або військову силу, сильніша і могутніша за будь-якого світового лідера чи генерала. Армія Христа має найнепереможніший з усіх існуючих обладунків. Цей обладунок є молитвою. Молитва – це вміти з заступництвом Божої Матері стати перед Богом і благати про припинення згубних сил, які йдуть на Україну. Тому будьте воїнами Христової Церкви. Моліться. Одягніть на себе шолом Віри, Щит захисту, візьміть свою зброю, яка є вашими молитовниками, і моліться. Знайдіть вільну хвилинку ввечері і прочитайте молитву. Під час їзди в машині вимкніть радіо, а замість цього моліться за мир і спокій. Дозвольте цій молитві стати джерелом вашої особистої сили, і своїми зусиллями допоможіть народу України в ці важкі часи».

    По завершенні богослужіння архієпископ Даниїл на Амвоні від імені всіх вірних привітав митрополита Антонія з днем ​​народження, ювілеєм священичого служіння та іменинами. Після молитви митрополит Антоній сказав, що найбільший дар, який може отримати єпископ, — це знання того, що члени пастви присвячують себе і віддають себе Христу. Він сказав, що постійно молиться, щоб ми усвідомили і визнали, що саме хоче від нас Христос.

    Нагадаємо, 26 січня була 9-та річниця митрополичого служіння предстоятеля УПЦ США. Також УПЦ США продовжує надавати допомогу постраждалим від війни українцям. Раніше ми публікували звернення Собору єпископів УПЦ США із закликом молитви за Україну.

    Фото: Daniel Zelinsky
    Фото: Daniel Zelinsky

    Найсвіжіше

    Популярне