Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Так і дожили до цензури!»: російський актор про «збереження духовних цінностей»

    Актор і голова Союзу театральних діячів Росії різко відреагував на новий проєкт нормативного акту, що передбачає посилення контролю за культурою та освітою.

    На сайті Спілки театральних діячів Росії (СТД РФ) з’явилася заява голови організації Алєксандра Калягіна. Актор відреагував на обговорення проєкту президентського указу «Про затвердження Основ державної політики щодо збереження і зміцнення традиційних російських духовно-моральних цінностей».

    «Буквально ні з того ні з сього нам пропонується проєкт нового документа, в якому його авторами (до речі, добре б знати їх) прямо та недвозначно стверджується, що державна підтримка культури та освіти (увага!) – неможлива без встановлення додаткового контролю, – пише Калягін. – Оце так! Дожили! Контроль, контроль, контроль! Друзі! Ми ж це все проходили… Як видно з тексту проєкту: все, що не пов’язане із збереженням традиційних цінностей, не потрібне більше, заборонено. А як тоді розвиватиметься культура? А як тоді ефективно доносити свої традиційні цінності і підвищувати роль Росії у світі без постійного розвитку художньої мови? А як же тоді під час контролю, а просто кажучи, цензури (заборонена, нагадаю, нашою Конституцією), буде здійснюватися творчий експеримент? І, нарешті, мистецтво є відображенням життя, з його недоліками та перевагами, а нам раптом пропонується лише збереження того, що оголошено традиційним, тоді всіх інших тем у мистецтві просто не повинно бути? Хіба це можливо?»

    Найсвіжіше

    Популярне