Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава МЗС Греції зустрівся з українцями грецького походження в Маріуполі та Сартані

    Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас у понеділок відвідав Спеціальну моніторингову місію Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) в місті Маріуполі. Візит відбувся на тлі зростання загрози масштабного російського вторгнення.

    Дендіас написав у Твіттері, що його «проінформували про ситуацію з безпекою на місцях і роботу місії», – цитує orthodoxtimes.com та сайт Маріупольської міської ради та МЗС України.

    Раніше цього дня грецький міністр відвідав міськраду Маріуполя, де провів плідну зустріч із першим заступником міського голови М. Когутом та головою Маріупольської районної ради С. Махсмою.

    «Я радий бути у Маріуполі. Проїжджаючи його вулицями, важко не помітити яким гарним стало місто. Особливо було приємно побачити назву Маріуполя грецькою мовою. Я особисто вивчав історію Маріуполя і знаю про пережиті у 2014 році труднощі та професіоналізм муніципалітету у їх вирішенні. Сьогодні я тут, тому що уряд Греції хоче підтримати місто. Ми здивовані вашою завзятістю, яке може стати прикладом виходу з кризи для інших країн», – зазначив пан Нікос Дендіас.

    В іншому твіті про зустрічі з грецькими громадами він сказав: «В Україні – разом із українцями грецького походження! Я відвідав 8-ю школу вивчення сучасної грецької мови і зустрівся з викладачами, головою цивільно-військової адміністрації Сартана та членами грецької громади Сартана та Чермалик». Зокрема, у Сартані він також поклав вінок до пам’ятника загиблим українцям грецького походження.

    Дендіас також розмовляв телефоном зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою.

    Нікос Дендіас повідомив, що грецька сторона уважно стежить за ситуацією і вважає, що нині немає підстав для передчасних рішень. Греція не планує евакуювати дипломатів чи членів їхніх сімей, а також не закликає грецьких громадян і українців грецького походження залишати Україну. Натомість уряд Греції готовий і надалі дієво допомагати грецькій громаді в Україні.

    Після завершення візитів до міста Маріуполя Дендіас заявив журналістам, що Греція підтримуватиме грецькі громади в Україні.

    «Сьогодні я тут, у Маріуполі, лише за кілька кілометрів від основної точки напруженості між Україною та Російською Федерацією, щоб своєю присутністю підтримати грецьку громаду тут, одну з понад 100 000 людей, за вказівкою прем’єр-міністра Греції. Кіріакоса Міцотакіса», – підкреслив Дендіас.

    Фото: Маріупольска рада

    Найсвіжіше

    Популярне