Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Америки: найбільше знання у світі – знання Бога

    Єрарх Вселенського  Патріархату,  архієпископ Америки Елпідофор очолив Божественну Літургію на свято Трьох єрархів у Грецькому Православному Архієпархіальному соборі Святої Трійці в Нью-Йорку, 31 січня 2022 року.

    У своїй промові архієпископ Америки підкреслив, що «наука означає “знання”, а найбільше знання у світі – це знання Бога. Таке знання приходить безпосередньо з розуму Бога в серці будь-якої людини, яка відкрита для нього. І ключ до відкриття цих дверей – це любов», повідомляє orthodoxtimes.com.

    «Понад шістнадцять сотень років тому ці три великі Отці Церкви – найкращі та найсвітліші свого часу – зробили тривалий внесок у те, як ми говоримо та як ми розуміємо Бога, що ми використовуємо й сьогодні. І чому вони досі такі актуальні? Тому що вони взяли те, що було найважливішим в Євангелії Господа нашого Ісуса Христа, і те, що було найважливішим у грецькій культурі, філософії та мові, і поєднали їх разом…», – зазначає архієпископ Елпідофор.

    Архієрей зауважив, що Василій Великий і Іоан Золотоустий склали молитви для божественної Літургії та «сформували наш спосіб поклоніння…Кожного разу, коли ви приходите до церкви на Богослужіння, святий Василій і святий Іван присутні в самих текстах, які ми співаємо і молимося».

    Також святий Григорій є одним із трьох святих, яких називають «Богословом». Двоє інших — святий Євангеліст Іоанн, який написав Євангеліє, три Послання та Книгу Одкровення; і святого Симеона, якого називають «Новим Богословом». Симеон жив наприкінці десятого та початку одинадцятого століть і вчив, що безпосереднє переживання Бога – це те, у чому має брати участь кожен християнин, – нагадав єрарх Вселенського патріархату.

    «Велика спадщина Григорія вам і всім християнам — це те, як він вчив про Святу Трійцю. Це він зробив у п’яти відомих проповідях у Константинополі. І саме через ці проповіді Церква називає його “Богословом”, тобто тим, хто може говорити про Бога», – підкреслив архієпископ Елпідофор.

    «І саме ці отці Церкви – Василій, Григорій та Іван – об’єднали грецьку науку з проповіддю Євангелія. Разом вони є найкращими прикладами того, що означає поєднувати віру та науку – чого ви ніколи не повинні боятися робити. Тому що наука означає “знання”, а найбільше знання у світі – це знання Бога. Таке знання приходить безпосередньо з розуміння Бога в серці будь-якої людини, яка відкрита для нього. І ключ до відкриття цих дверей – це любов», – підсумував єрарх.

    Нещодавно архієпископ Америки урочисто відкрив новий рік з архієпископськими благочинними. Також УПЦ США звершить місійну поїздку в Україну для допомоги дітям-сиротам й дітям з інвалідністю.

    Фото: orthodoxtimes /
    Фото: orthodoxtimes

    Найсвіжіше

    Популярне