Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Яких людей набирає до себе в РПЦ в Африці? Від самозваних «патріархів» до самосвятських єпископів

    Митрополит Камерунський Григорій написав відкритого листа до митрополита РПЦ Лєоніда,  «екзарха РПЦ в Африці». Єрарх Александрійського Патріархату розповів коротку особисту історію про те, як деякі африканські священники, іноді невдоволені своїм місцевим канонічним єпископом, залишають канонічність і (само)рукопокладають себе в єпископи, засновуючи таким чином свою особисту «Церкву».  Іншими словами – розкольники. Саме таких людей набирає в свої ряди РПЦ.

    Митрополит Камерунський пише:

    «Три роки тому один із моїх одружених священників, пресвітер, попросив одного з моїх молодих священників, який також користується Інтернетом, знайти йому безплатно форму архієрея.

    Молодший священнослужитель відразу ж через Facebook почав звертатися з проханнями про дружбу до російських священнослужителів і через кілька днів у деяких бесідах зі своїми друзями з числа російських священнослужителів він почав запитувати, чи можна допомогти йому набути повне архієрейське облачення, оскільки всі священнослужителі Камерунської єпархії внесли суму на купівлю архієрейського облачення, яке стало б несподіваним подарунком їхньому єпископу на його свято.

    Російські священники із співчуттям подивилися на “прохання камерунських священиків” і сказали: “Ми зробимо вам подарунок, тримайте свої гроші”.

    Через кілька днів молодший клірик отримав архієрейську мантію та передав її старшому клірику, який дав йому замовлення і який заплатив йому обумовлену суму.

    Через кілька днів мені повідомили, що старший клірик зустрівся з самопроголошеним “патріархом Африки”, який здійснив висвячення місцевого священника в єпископи, причому рукопокладаючий “патріарх Африки” вдягнувся в літургійні шати католицької церкви і звершував обряд як католик, а рукоположений носив російські архієрейські облачення.

    Це був справді сюрприз для мого свята! Коли я запросив його прийти і пояснити мені, що він робить, він сказав мені таке: “Він був невдоволений мною, і оскільки всі кажуть, що росіяни прийдуть до Африки, він хотів бути єпископом, а не просто священником”. Немає потреби додавати, що з наступного дня він почав висвячувати “священників” та “дияконів”, формуючи свою власну “церкву”, яка оголошує себе православною і що вона походить з Александрійського Патріархату. Я думаю, що на цьому простому прикладі ви зможете зрозуміти достатньо».

    Сайт nyxthimeron опублікував фотографію цього «єпископа», який носить римо-католицьке облачення і його новорукоположеного православного «єпископа», у минулому клірика Камерунської єпархії.

    Фото: nyxthimeron / Самосвятський “єпископ” в Африці, якому на облачення гроші дали із РПЦ.

    Також видання опублікувало фото самозваного «патріарха Африки», який сам свідчить, що як тільки екзарх РПЦ приїде із Росії в Африку то «патріарх Африки» приєднається до Московського патріархату.

    Фото: nyxthimeron / Самозваний «патріарх» Африки
    Фото: nyxthimeron / «патріарх» Африки, який виявив бажання приєднатись до РПЦ

    «Якщо буде можливість, подивіться на різних псевдоєрархів з Африки, які створили свою власну церкву… Все це було б дуже комічно, якби не було глибоко трагічно… Цікаво, чи всі вони піддалися спокусі північних рублів і приєднаються до імперіалістичної Російської Церкви і приєднаються до псевдоекзарха Лєоніда (Горбачова), підпишуть — як нам повідомили — спеціальні контракти, які зв’яжуть їх на все життя і з важкими юридичними наслідками, що вони назавжди залишаться на російському континенті? У будь-якому випадку всі вони заявляють, що приєднаються — так чи інакше — до російського екзархату (точніше: фракції)! Крім одного, який — тим часом — помер кілька днів тому…», — зазначає видання.

    Тим часом митрополит Лєонід (Горбачов) фотографується з деякими африканськими священиками у посольстві Росії в Дар-ель-Саламі, Танзанія, демонструючи привітання, як ікону патріарха Московського Кіріла.
    Фото: Митрополит Леонід (Горбачов)

    Нагадаємо, нещодавно у РПЦ похвалились першим богослужінням в Африці, на якому було п’ятнадцять священників і стільки ж вірян. Також релігійний експерт Олександр Єфременко порівняв митрополит РПЦ в Африці Леоніда (Горбачова) із ліворадикалом із ЛДПР Жиріновським.

    Найсвіжіше

    Популярне