Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент Румунії посмертно нагородив орденом священика, який збив пам’ятник Леніну в Бухаресті

    Президент Румунії в середу нагородив Національним орденом за заслуги священика, який помер на початку цього місяця і який відіграв важливу роль у боротьбі за румунську демократію на початку 1990-х років.

    Як пише Orthodox Times, отець Сорін Греку оголосив голодування перед статуєю Леніна, яка колись стояла на площі вільної преси в Бухаресті, що призвело до демонтажу пам’ятника.

    Президент Румунії вирішив посмертно відзначити його орденом «на знак високої вдячності та вдячності за мужність, з якою він захищав релігійну свободу та принципи демократії як до, так і після подій грудня 1989 року, а також за вагомий внесок у справу коагуляція та підтримки румунської громади у Сполученому Королівстві Великобританії та Північної Ірландії».

    Отець Сорін помер у Господі 6 січня у віці 61 року. Служив у священстві 41 рік. Перша церква, якій він служив, була в Перету, округ Телеорман, яку він сам заснував, незважаючи на переслідування з боку Секурітате.

    Про нього стало відомо в березні 1990 року, коли він оголосив голодування перед пам’ятником Леніну на площі Вільної Преси, вимагаючи прибрати всю комуністичну символіку, а саме пам’ятники Леніну та Петру Грозі, повідомляє Інформаційне агентство Basilica.

    Пізніше, у квітні, на Університетській площі в Бухаресті розпочався найтриваліший антикомуністичний протест в історії Румунії, який жорстоко завершився прибуттям шахтарів у Бухарест і насильством 14-15 червня 1990 року. Розчарований ситуацією в країні , отець Сорін емігрував до Лондона, де в 1993 році заснував парафію.

    Сьогодні на площі вільної преси, де колись стояв Ленін, стоїть статуя «Крила», присвячена жертвам комуністичних репресій.

    Фото: Діну Лазар

    Найсвіжіше

    Популярне