Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Посол США: керівництво Вселенського патріарха зміцнює американську дипломатію на підтримку суверенітету України

    Посол США у Греції і експосол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявив, що керівництво Вселенського патріарха Варфоломія зміцнює американську дипломатію на підтримку суверенітету і національної єдності України.

    «Варто зазначити, що хоча Російська православна церква виступила проти візиту (Варфоломія в Україну, – ред.) та розірвала зв’язки із Вселенським патріархатом щодо України, Його Всесвятість обрав інший шлях, продовжуючи шанувати пам’ять Російської Церкви та закликаючи до примирення між церквами в Україні. У зв’язку з цим пастирське керівництво Вселенського патріарха зміцнює американську дипломатію на підтримку суверенітету та національної єдності України», – підкреслив Джеффрі Пайєтт на 3-й Міжнародній конференції з релігійної дипломатії, опублікованій 11 січня на сайті посольства США у Греції.

    Він нагадав, що у жовтні 2021 року Вселенський патріарх також вперше за приблизно десятиліття відвідав Сполучені Штати, де зустрівся з президентом Байденом і держсекретарем Блінкеном, серед багатьох інших американських лідерів.

    «Білий дім зазначив у своєму офіційному звіті, щодо цього візиту, що президент Байден наголосив на важливості релігійної свободи як одного з основних прав людини, а також на своїй особистій та багаторічній дружбі з патріархом», – додав Пайєтт.

    Посол Греції у США зауважив, що питання свободи віросповідання, враховуючи важливість подій в Україні, займали чільне місце в розмовах Вселенського патріарха із президентом США Джо Байденом у Вашингтоні.

    Також, Пайєтт згадав про відвідини Афону, сказавши: «Коли ми відвідуємо Афон, ми не лише поважаємо її центральну роль у світовому Православ’ї, але й висловлюємо нашу повагу та підтримку духовному лідеру Православної Церкви та Святої Гори, його Всесвятості Вселенському патріарху Варфоломію. Крім того, я хочу висловити найкращі побажання Його Всесвятості щодо швидкого одужання після його нещодавнього досвіду з Covid. У листопаді я мав честь знову зустрітися з його Всесвятістю тут, в Афінах, де ми говорили переважно про його недавній візит до Києва в Україну». 

    Він зазначив, що досі пам’ятає атмосферу ранкових богослужінь у Ватопеді чи дивовижне видовище – монастир Симонопетра на скелі, який, здається кидає виклик гравітації, адже розташований на вершині скелі. Джефрі Пайєтт сказав, що цінуватиме найбільше розмови з афонськими ченцями.

    «Причина, по якій я разом із багатьма моїми колегами з посольства США та вищими керівниками Держдепартаменту США відвідав гору Афон, полягала в тому, щоб краще зрозуміти цей центр православної віри, а також щоб продемонструвати нашу сильну підтримку релігійної свободи», – зауважив посол.

    Найсвіжіше

    Популярне