Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Александрійський патріархат: вторгнення Росії в центрі уваги сьогоднішнього Синоду

    Після завершення Божественної Літургії, що відбулася в Патріаршій каплиці святого Феодора, 10 січня, вранці розпочалися робочі засідання Священного Синоду Александрійського Патріархату під головуванням патріарха Александрійського і всієї Африки Феодора.

    Одразу після цього єрархи Александрійського Патріархату вирушили до Синодального залу, де розпочалося робоче засідання першого дня Синоду. Робочі засідання триватимуть до 12 січня, повідомляє orthodoxtimes.com

    Після огляду Патріархом Феодором роботи Александрійського Патріархату за попередній рік, митрополит Камерунський Григорій зробив вступну заяву на тему «Боротьба з вторгненням Православних Церков на Африканський континент», питання, яке набуває особливого значення з огляду на нещодавнє неканонічне рішення Російської Церкви про створення екзархату в Африці.

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі попросились до Московського патріархату, через  згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ.

    У Александрійській Церкві висловили «найглибший сум» з приводу цього рішення РПЦ. Пізніше патріарх Александрійський Феодор сказав про РПЦ так: «Нехай простить їх Бог».

    Предстоятель Кіпрської Церкви засудив вторгнення РПЦ в Александрійську Церкву.  «Я вважаю це найбільшою помилкою Москви», — наголосив архієпископ Хризостом.

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній впевнений, що створення екзархату РПЦ у Африці — це помста за визнання ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне