П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    “Українське православ’я подолало розкол”: У третю річницю Томосу митрополит ПЦУ Олександр (Драбинко) розповів про історичну вагу цієї події

    Найдорогоцінніше, що було досягнуто завдяки Томосу — це подолання розколу українського православ’я, що 30 років краяв церковне тіло України. Таку думку озвучив 5 січня, під час інтерв’ю “Українському радіо”, архієрей Православної церкви України митрополит Олександр (Драбинко).

    “5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Об’єднаної Православної церкви України. На сьогодні немає розколу, є лише певні релігійні групи різних церковних юрисдикцій. Українська церква визнана фактично третиною православного світу, оскільки із 15 православних церков, 5 із них визнають Помісну Українську православну церкву”, – поінформував слухачів радіостанції український архієрей.

    На думку єрарха, важливість Томосу полягає ще й в тому, що у період війни та протистояння із державою-агресором, в якій знаходиться центр Російської православної церкви в Україні (так званої УПЦ МП), не могло бути далі такого стану існування речей.

    “Ми не дорікаємо нашим братам із Московського патріархату, але ми просимо, щоб речі називалися своїми іменами. Ми маємо Помісну церкву, Московський патріархат є сукупність єпархії Російської православної церкви в Україні і потрібно, щоб набув чинності закон про перейменування церков, чим вони є насправді”, – розповів митрополит Олександр (Драбинко).

    Принагідно нагадаємо, три роки тому, 5 січня 2019 року, Вселенський патріарх Варфоломій І підписав Томос про автокефалію Православної Церкви України.

    Церемонія підписання Томосу пройшла після спільного молебню патріарха Варфоломія і предстоятеля ПЦУ митрополита Київського і всієї України Епіфанія в храмі Святого Георгія на території Вселенського Патріархату в Стамбулі.

    Процедура надання автокефалії ПЦУ завершилась 6 січня 2019 року – в Патріаршому храмі Святого Георгія відбулося вручення Томосу про автокефалію та Божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій І та предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне